DIY : cara membuat bunga ros kertas.

"My love is like a rose divided into two, the leaves I give to others, but the rose I give to you."
(Source Unknown) 

Harini aku mood bunga-bunga. jadi nak post pasal tutorial membuat bunga ros menggunakan kertas macam gambar kat bawah ni. cara membuat dia tak lah susah pon. cuma kena ambil masa sikit untuk mendapatkan bunga ros yang cantik. 


bunga ros ini aku buat menggunakan template sedia ada di internet. thanks google!. 
potong setiap kelopak dari template tersebut, setiap kelopak mempunyai nombor,
jadi bagi amatur tak perlu risau sebab last product korang sure nampak macam bunga, cuma bunga tahi ayam ke, bunga kemboja ke, bunga teluki ke. haaa. itu beza nya. haha. 


selepas potong, guna belakang gunting untuk membentuk kelopak. 


yang bernombor 8 itu adalah daun bagi bunga ros kita. jadi bentukkan menggikut gambar. 
gam setiap bucu kelopak satu persatu. 

cara melekatkan mungkin agak susah bagi no 1,2,3. 
ambil lidi dan balut keliling dan kemudian jadi mcm ni. 

setelah siap, lekat kelopak 1,2,3 dengan kelopak ke 4, 5 dan seterusnya. 
maka siaplah bunga ros kita. 

ini adalah gambar bunga yang aku buat haritu. semuanya adalah cubaan pertama. 
Alhamdulillah, menjadi. :)


untuk bunga kedua aku print template yang besar sikit. 


potong setiap kelopak dengan berhati-hati. 

gam setiap kepingan untuk membentuk kelopak.
sila rujuk gambar dibawah. 

bila semua dah siap, mulakan dengan gamkan kelopak yang terakhir dengan turutan kebawah. 

35 comments

  1. Owh please that is so NICE , tangan certain of people ja boleh buat benda camni , dan semestinya bukan Ty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank Ty. saje je licha buat during freetime. bosan jgk kalau xd buat pape. hehe

      Delete
  2. ksbrn yg tinggi ni..huhu..

    p/s: huhu..tips nuff ke dear? yui ni blogger biasa je yunk..tkep t ada masa yui updte naa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank yui. hm. yela nak tips.. huhuhu. nak jadi cm yui

      Delete
  3. dear, link NMG, awk pm yui kat FB ya..sbb yui kena trgkan dlu cmne apa knsep dia..hihi..

    boleH?

    yui tunggu pm awak ya =) https://www.facebook.com/nushanuyui

    ReplyDelete
  4. lawanya bunga tu..pandai licha buat :)

    ReplyDelete
  5. rajinnya..nanti sy nak juga ye template tu..kalau rajin boleh buat..thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. azhafizah... glad that u like the rose.. cuba ye dear.. nnti post gmbar kt licha

      Delete
  6. cantiklah..salam kenal, follow awak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you dilaella.. :) dah follow awak pon

      Delete
  7. serius cantik betul :) kreatif

    ReplyDelete
  8. cantik...email template tu blh? hehe.. manaal_88@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. i dah e-mail. please check your inbox ye dear :)

      Delete
  9. kreatif sangat..akak boleh guna kain dan jual brooch :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you Aya.. sekarang tengah eksperimen lagi.. nanti baru buat kepada public :)

      Delete
  10. wah!! kreatifnya! lama tak singgah sini. Tuan tanah apa khabar? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Santan kan pemes. Tu lama xsggah tu. Haha.. thanks.

      Delete
  11. cantik... nk try jugak la... pelaz,send kat email sy jugak blh templet ni?? alfa_sannah@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. check your mail ye dear :) dah hantar dah

      Delete
  12. ramainya komen kat Licha.. ribu2 komen...mesti seronok kan? hihu...

    ReplyDelete
  13. akakkk, cantik! nak nakkk schathedivas@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Sis...sya bru nk bjinak2 buat bunga ni...bole email.sya? Phobe.anne@gmail.com

    ReplyDelete
  15. asssalam..nama kertas yg digunakan ni ape ye..boleh emelkan template

    ReplyDelete