One Night Stand ~ Bayou Lagoon Park and Resort, Melaka

  I had a chance to spend the weekend in Melaka last month. It takes around 2 hours drive from Putrajaya dubbed as The Historic State, my short trip to Melaka this time does not include a visit to The A Famosa, Malacca Zoo, Baba Nyonya Heritage Museum ,etc. Not even The Famous Jonker Street. The only activity we had just to spend the night in the hotel. Erm...sexcited?. Haha.

-> It was a one night stand in Melaka

Memperkenalkan Bayou Lagoon Park and Resort, Melaka. Bayou Lagoon Park Resort mempunyai 2 villa iaiatu Amari Villa dan Tahiti Villa dengan bilangan sebanyak 565 unit service apartments.Terletak di Jalan Wakaf, hotel ini menyediakan pelbagai jenis bilik iaitu Studio, 2 bedroom apartment, 3 bedroom apartment, 3 bedroom penthouse. Dan macam yang boleh korang tengok, bilik yang aku ambil ialah studio room.

Bayou Lagoon Park and Resort juga mempunyai water park mereka yang tersendiri. Selain melancong di sekitar Melaka, pengunjung dapat bersantai dan bermandi manda di kolam renang yang disediakan. Boleh dikatakan sangat meriah pada musim cuti sekolah sebab bukan sahaja kanak-kanak malahan orang dewasa jugak memenuhi kawasan tersebut. Bayaran masuk bagi kanak-kanak ialah RM15 manakala bagi orang dewasa ialah sebanyak RM20. Water Park dibuka dari 9:00 pagi sehingga 7:00 petang.

Gambar Sekitar Bilik 
Gambar Bilik Air
My thoughts about Bayou Lagoon Park and Resort

Memandangkan aku check in pun dah lewat malam, jadi tak ada banyak benda yang boleh di perhatikan atau untuk diulas ini termasuklah perihal sarapan pagi, mahupun water theme park.

1. Lift
 I personally think that the lift is a bit too small to occupy tourist (it says 15 people max) but hey, what about our luggage?. Lift yang agak kecil dan perlahan bagi menampung pelancong yang ramai pada sesuatu masa. Aku tinggal di tingkat 9, kami terpaksa tunggu beberapa kali supaya boleh menggunakan lift kerana setiap kali lift dibuka, mesti penuh dan terpaksa bersesak-sesak.

2. Parking
 Memandangkan waktu aku pergi cuti sekolah, of coz the parking would be an issue. The Parking Bay provided is quite far because they do not have any basement parking. Plus, no lift provided. Kalau bertuah dapatlah korang parking dekat sekitar hotel tapi bagi yang kurang bertuah macam aku, menapak lah sehingga ke tingkat 4 untuk ke kereta.

3.  The room/ Bilik
Bagi bilik jenis studio boleh dikatakan ianya agak besar dan selesa. :) Terdapat 2 katil bujang yang disediakan beserta 2 biji bantal. Pelbagai keperluan asas di sediakan seperti seterika, pemanas air, peti sejuk dan lain-lain. Apa yang aku boleh simpulkan ialah simplicity. For a simple person, 1 pillow is already enough to satisfy the need. But for someone who used to sleep with 5 pillows, this will be a hard time. Haha. After a few toss and turn then finally I fell asleep. The hotel is providing the necessities at a very minimum level.

Secara kesuluruhan, aku berpuas hati dengan bilik di Bayou Lagoon Park and Resort.
Amari Villa, Bayou Lagoon Park Resort,
Jalan Wakaf Utama,
75450 Bukit Katil,
Melaka.
Tel: 06-233 0888
Fax: 06-253 3876
Email : reserve@bayoulagoon.com.my
website : www.bayoulagoon.com.my

He is going to miss this hotel. I bet. :)

27 comments

  1. bilik dia lebih kurang dekat gambang resort :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum ada chance lagi nak pergi gambang :) next year maybe

      Delete
  2. tak payah keluar jalan2 la gini..dok hotel pun dah boleh berseronok..kan??

    ReplyDelete
  3. Menarik gak tu...nanti lain kali boleh try tido sini plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Nik.. Kalau datang dengan family pon ok jugak. :)

      Delete
  4. hope you had a good time in malacca! :)

    sincerely,
    Najlaa 'Aqilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. walaupun cuma semalam je.. haha. check out terus balik kl

      Delete
  5. Replies
    1. tenkiu mama amir . kalau ke melaka boleh cuba hotel ni

      Delete
  6. simple dan kemas.. nak stay pun rasa mcam selesa je. hehe

    ReplyDelete
  7. nampak memang best ! mesti menginap kalau ke melaka nanti. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh amanina. cadangan liza jangan pergi masa cuti sekolah.

      Delete
  8. Menarik ni.. tempatnya sgt kemas & bersih.. selesa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. cuma rasanya harga agak mahal la bagi hotel2 dekat melaka

      Delete
  9. salam, cantik dan nampak selesa.

    ReplyDelete
  10. Hihihi.. kite yg org melaka ni pon blm pnh masuk lg water park kat ctu. Slalu dgr cite dari org je~ kiki

    ReplyDelete
  11. luasnya..
    tapi macam pelik je istilah 'one night stand' tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  12. pernah stay disana..okay cuma tang kualiti air ke saya dan rakan2 yang ada alergi..admin ada kena gatal2 tak masa berada disana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa tu ok la.. mungkin sebab tinggal kat situ pun semalam je.

      Delete
  13. woww..nice..xsabar nk pegi ujung mggu ni..harap2 dpt la bilik cmni..selesa sket..

    ReplyDelete