Tips | Melancong Ke Universal Studio [USS] Singapore

Universal Studio Singapore (USS) 

As a part of my Singapore trip, which was months ago I went to Universal Studio Singapore. USS ialah taman tema yang terletak di dalam Resorts World Sentosa yang terletak di Sentosa Island, Singapore. Dari hotel aku bergerak ke Sentosa Island dengan menaiki MRT. It is very convenient to travel the whole Singapore using MRT as their public transport is very reliable and impressive. Thumbs up for that :)

Secara ringkas, USS mempunyai 7 themed zone dan design bagi setiap satu kawasan ialah mengikut tema tersebut. Boleh rujuk gambar dibawah.
 source : wikipedia. 

Tips Melancong ke USS, Singapore

~ Gunakan MRT untuk ke sentosa world. Jadi seeloknya gerak awal pagi Contohnya aku 8:30 pagi keluar dari Madras Street ambil MRT terus ke Sentosa. Sampai dalam 9 lebih. Jadi dapat jalan-jalan sekitar sentosa sebelum beratur untuk masuk USS.

~ Beratur awal bagi mengelakkan membuang masa menunggu. Dalam 9:30 pagi dah boleh mula beratur sebab pintu akan dibuka tepat 10 pagi. Jadi keluarkan tiket siap-siap untuk pengesahan. Be prepared.

~Bawa sekurang-kurangnya 1 botol mineral water. :) Kawan aku cakap bawa makanan pon boleh letak dalam beg sebab kalau beratur awal selalunya diorang tak akan check sebab ramai sangat. So its totally depending on your luck.

~ Sediakan air untuk ke tandas. Please bear in mind, that the place you are visiting tandas nya tak macam Malaysia. Tak ada air la maksudnya. Jadi itulah kegunaan botol mineral water. Sebelum masuk tandas disediakan air (watercooler) jadi isi dalam botol and do your business inside.
~ Untuk setiap game, cuma ada 1 atau 2 yang melibatkan air iaitu di zon The Lost World -Jurassic Park Rapids Adventure Saranan aku pakai baju yang tak transparent  kalau korang tak nak pakai baju hujan. . Tapi tak adalah sampai basah kuyup :)

~ Pakai pakaian yang ringan dan boleh menyerap peluh. Kalau boleh t-shirt dan jeans. This is because USS is a theme park, hence you will be engaging in a lots of physical activities. Naik roller coster, water boat, accelerator, tengok 4D, dll. 

~ Disarankan untuk pakai sport shoes atau kasut bertutup. Korang akan berjalan seharian dan kenalah jaga kaki supaya tak melecet. Kalau main roller coster pon tak risau sandal akan tertanggal atau tercabut. 

~ Bawa camera untuk mengambil gambar tapi tak perlu dslr. A small digital camera/phone would serve the purpose. Asalkan ada camera untuk ambil gambar cukup lah. Tak perlu nak bawa kamera besar gedabak sebab susah nak simpan dan bawa. Ada loker yang disediakan, bayaran kalau tak salah lebih kurang sgd 5 sejam ataupun 30 minit

~ Dari segi makanan, terdapat banyak kiosk, dan F&B outlet di setiap zon tetapi bukan semuanya  makan menyediakan makanan halal. Jadi tengok betul-betul. Kalau tak salah, ada 1 kedai pizza/burger/western yang menjual non halal food. Saranan aku, makan dekat luar dari USS. Boleh keluar masuk bila2 masa, bila dekat gate tu nanti dia akan cop tangan korang.

~Makan di luar USS. Masih dalam kawasan sentosa dekat kawasan luar / area yang ada Globe tu ada tempat makan. Ada banyak menu dan harga pon boleh tahan. SGD3.5 untuk Nasi Briyani. Makanan yang dijual pon sangatlah sesuai dengan tekak melayu lagi pun lebih murah.

Where to start?

~ Most people would say- start from the left. But for me- start from the right. The sequence following from the right is going to be : Hollywood, Madagascar, Far Far Away, The Lost World, Ancient Egypt, Sci-Fi City and lastly New York. Alasan aku untuk bermula dari kanan sebab tak perlu nak beratur lama untuk setiap bahagian. Kebanyakan game di bahagian kanan adalah simple, dan very rilex. Kira bolehlah nak warm up dulu sebelum main game yang lebih ekstrem seperti di Ancient Egypt. Last reason is I want to save the best for the last. Paling lama aku habiskan masa ialah di bahagian kiri sebab dekat situ banyak live show yang best.



What is the best & What not to miss?.

~The scariest part is Revenge of The Mummy: The Ride di zon The Ancient Egypt. Secara ringkas, korang akan naik roller coster yang sangat laju, di dalam gelap dan penuh dengan efek bunyi yang mengerikan macam dalam filem the Mummy.  Even my hubs scream like a girl  because the roller coaster is freaking fast, up and down. Rasa nak tercabut jantung.

~ The interesting ride is Transformers: The Ride . Ianya ialah 4D Dark Ride Motion Simulator. The thing feels really real like you are in the movie itself helping Bumblebee to fight the bad guys. Terdapat efek khas, iaitu air, angin, udara panas, kabus dan sebagainya.

~ Their live show is a must to watch. Wajib tengok. Caranya bila masuk ambil jadual masa live shows yang disediakan. Setiap 1 show akan ada 3 atau 2 kali dalam tempoh sehari. Kena pandai merancang masa. 
Show yang paling aku suka ialah Pantages Hollywood Theater, Lights! Camera! Action ! Hosted by Steven Spielberg, Live Performance by Elmo & Friends di kawasan Hollywood boulevard dan sebagainya.

~Take pictures with all the characters :) In USS there are so many characters that you can meet. Di setiap zon, kita berpeluang untuk mengambil gambar dengan pelbagai jenis karakter. Contohnya di Hollywood ada Marylin Monroe. Wooot Woot. There are Elmo and friends, Madagascar characters, Kungfu Fanda and so much more. Rugi sangat kalau tak ambil gambar dengan semua watak-watak kartun yang comel.


Read more: Wikipedia

51 comments

  1. Tak pernah jejak lagi ke USS.Teringin juga kalau diberi kesempatan.terima kasih Nora atas perkongsian ini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ambil pakej untuk balik hari :) itu lagi jimat.
      tenkiu ye singgah sini

      Delete
  2. inshaAllah kalau ada duit & masa memang saya nak ke sane. Tips yg diberi juga menarik. Memang patut dicuba =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama dear :) boleh plan nnti tahun depan dah boleh pergi.

      Delete
  3. banyak tips nih..terima kasih..memang berimpian jugak nak pergi tempat ni bila ank2 dah boleh di bawak berjalan jauh2..:) terima kasih Liza..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bawa anak kecil memang susah sikit la. :) all the best ya

      Delete
  4. Thanks Licha..bagus tips ni..nanti boleh follow coz kita tak sampai lagi universal studio..

    ReplyDelete
  5. Menarik ni.. thanks sharing Licha.. apa2 dah tau.. senang sket.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome Khi :) hopefully apa yang licha share ni bermanfaat lah kan.

      Delete
  6. wah manyak syoknye..xsampai2 lg ke USS nie..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tunggu baby besar sikit la pergi baru best :)

      Delete
  7. bestnya.. menarik tips ni..

    ReplyDelete
  8. A very gud tips dear,okay bookmark entry ni hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu dearie.. alahai.. was so melting with your blog :)

      Delete
  9. tak tahu bila berpeluang ke sana
    anyway saya done follow sini
    salam perkenalan =)
    Diari Seorang Mama

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ye :) licha dah balas kunjungan awak

      Delete
  10. masa pergi singapore tak silap awal tahun lepas tapi tak sempat ke Universal studio ni even memang dah plan ni pegi tapi peruntukkan masa tak cukup. Yup kita park kat JB naik bas ke s'pore & kat s'pore kita jenjalan naik MRT jer.. lagipun percutian yang tak planning tetiba je pack & pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pergi USS memang kena spend whole day kat situ :) licha pergi pagi pukul 8 keluar dari sentosa pon dah malam .Memang tak sempat nak pergi tempat lain.
      Lagipu dah letih :)

      Kalau ada masa lagi memang nak pergi.

      Delete
  11. salam,,singgah blogwalking kat sini

    thanx for the tips,,ntah bila la boleh pg singapore..johor pun dah 6 tahun x jejak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah. licha kebetulan pergi pon sebab dapat cuti sehari je. sebab singapore dekat. itu yang pergi sana

      Delete
  12. On day will be.. Insyallah. Papaglamz singgah sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu :) nak pergi sila ajak ye.. boleh buat rombongan cik kiah

      Delete
  13. Salam blogwalking here :)

    setujuuuuu! especially part kasut! confirm jalan2 sampai sakit kaki kat sana so kasut memang sangat berperanan.

    rindu rasanya nk pegi sana lagi! best! :D

    sincerely,
    Najlaa 'Aqilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. licha tunggu next year la kot baru pergi lagi :)

      Delete
  14. nice tips licha.. xberkesempatan lg kena sana..

    ReplyDelete
  15. Balik kampung cuti sekolah nanti memang cadang nak bawa anak-anak jejalan
    kat situ. Thanks for tips Liza.

    ReplyDelete
  16. tips yg bagus dan entry yg menarik sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu dear :) jemput join GA licha ye

      Delete
  17. Rindunya nak pergi sini lagi. Rasanya tak cukup nak travel satu hari dalam USS ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dear :) kena pergi paling kurang pun 2 kali. baru puas. masa licha pergi pon ygroller coaster tu tutup.

      Delete
  18. Nak pergi tak lama lagi. Memang tengah cari tips dalam USS ni. Tak jauh ke berjalan keluar untuk makan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pon dear dalam 5 minit. dalam kawasan tu jugak :)

      Delete
  19. Informative Sharing. Thanks. By the way, if anyone interested to buy Entrance Tickets of Singapore at promotion price - you can also contact me. :) My location in Johor Bahru. All kinds of tickets available such as: USS - SEA AQUARIUM - NIGHT SAFARI - CABLE CAR - SINGAPORE ZOO - MADAME TUSSAUDS - WINGS OF TIME - GARDEN BY THE BAY & etc! Visit Love Travel on Facebook! CLICK here >> www.facebook.com/lovetravel86
    From: JESSICA HP: +6017-7055381 EMAIL: jessica.travel8686@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Good review...salam perkenalan:)

    ReplyDelete
  21. Harga tiket berapa sgd ya??

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Hi ! :) Harga asal tiket USS: SGD74 (Adult) & SGD54 (Child) . Jika nak dapatkan pada harga promosi boleh juga hubungi saya, sekarang SGD67 / RM185 untuk adult & SGD52 / RM143 untuk child.
      .
      Jessica
      tel: 017-7055381
      email: jessica.travel8686@gmail.com
      Visit LOVE TRAVEL page at www.facebook.com/lovetravel86

      Delete
    3. ya...sy pun beli tiket dgn Jessica..good service & very cheap compare to counter

      Delete
  22. Next time pergi nak try naik MRT pulak... haritu kami tido di JB, naik bas masuk USS... pengalaman baru bagi kami...

    ReplyDelete
  23. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  24. First time pegi Singapore tp still nak pegi lagi..best sgt wpun ada org kata org kaya2 je blh pegi. actually it depends on individual budget. sy pegi as backpackers tp still tdo hotel & blh mkn nasi briyani SGD7.50 skali sehari.

    ReplyDelete
  25. Seru juga, boleh sy coba nanti, thanks for review :)

    Download film HD

    ReplyDelete
  26. Salam ...
    pakej perkhidmatan 4d3n Bandar Bandung (Hotel & pengangkutan) ... Murah Sampai pengsan ....

    Butiran Perjalanan

    Hari 1
    > Airport bandung
    > Pasar Baru Membeli belah
    > Studio Trans
    > TokoTiga (Branded Jeans)
    > Factory outlet
    > Makan malam

    Hari 2
    > Gunung Tangkuban Perahu
    > Grafika Cikole
    > Petik Strawberry
    >Luwak caffe
    > Naik kuda deranch
    > Floating market
    > Farhm House
    > Dusun Bambu{Cadangan}
    > Daun Kampung {Cadangan}
    > Rumah mode
    > Cihampelas Jeans Pusat
    > Paris van java
    > Makan malam

    Hari 3
    > Kawah putih
    > Valley Hot Spring
    > Kulit Cibaduyut kawasan jalan
    > Afrika Asia
    > Tebing keraton (Cadangan)
    > Kartika sari
    > Makan malam

    Hari 4
    > Keluar Hotel bandung
    > Airport Bandung

    syarat dan Syarat

    * Jumlah harga Seorang Adalah
    Rm 395/orang jika 2 orang
    Rm 330/orang jika 3 orang
    Rm 285/orang jika 4 orang
    Rm 250/orang jika 5 orang
    Rm 235/orang jika 6 orang

    -1 Bilik muat 2 orang tidak di join sehingga Selesa Sangat, semasa 4hari 3malam.
    -Termasuk sarapan pagi bufet.

    Hotel Bandar bandung Adalah

    #Hotel 2 star #

    -Dpalma
    -Hyper inn
    -Vio Cihampelas
    -Summit Siliwangi
    -Raffles home

    > Tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam

    > Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itenary.

    Sila Tuan / Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

    Untuk Perkhidmatan Kami Janji akan berikan PERKHIDMATAN yang tiptop,Baik,Ramah & bahasa berbudi.

    Syarikat Kami 100% pemandunya muslim Dan tidak payah Risau Mencari Tempat Makan Yang sedap Dan pastinya halal.

    Joom Tempah Sekarang dan dapatkan harga istimewa Dari Syarikat Kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    panggilan
    +62 878 24 600 700

    WhatsApp
    +62 81 220 375 375

    bogalakontour@gmail.com
    bogalakontour@yahoo.com

    www.bogalakontour.com
    www.sewakeretamurahbandung.com

    Semoga maklumat Yang Saya berikan memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam ... wr..wb.

    ReplyDelete
  27. Salam ...
    pakej perkhidmatan 4d3n Bandar Bandung (Hotel & pengangkutan) ... Murah Sampai pengsan ....

    Butiran Perjalanan

    Hari 1
    > Airport bandung
    > Pasar Baru Membeli belah
    > Studio Trans
    > TokoTiga (Branded Jeans)
    > Factory outlet
    > Makan malam

    Hari 2
    > Gunung Tangkuban Perahu
    > Grafika Cikole
    > Petik Strawberry
    >Luwak caffe
    > Naik kuda deranch
    > Floating market
    > Farhm House
    > Dusun Bambu{Cadangan}
    > Daun Kampung {Cadangan}
    > Rumah mode
    > Cihampelas Jeans Pusat
    > Paris van java
    > Makan malam

    Hari 3
    > Kawah putih
    > Valley Hot Spring
    > Kulit Cibaduyut kawasan jalan
    > Afrika Asia
    > Tebing keraton (Cadangan)
    > Kartika sari
    > Makan malam

    Hari 4
    > Keluar Hotel bandung
    > Airport Bandung

    syarat dan Syarat

    * Jumlah harga Seorang Adalah
    Rm 395/orang jika 2 orang
    Rm 330/orang jika 3 orang
    Rm 285/orang jika 4 orang
    Rm 250/orang jika 5 orang
    Rm 235/orang jika 6 orang

    -1 Bilik muat 2 orang tidak di join sehingga Selesa Sangat, semasa 4hari 3malam.
    -Termasuk sarapan pagi bufet.

    Hotel Bandar bandung Adalah

    #Hotel 2 star #

    -Dpalma
    -Hyper inn
    -Vio Cihampelas
    -Summit Siliwangi
    -Raffles home

    > Tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam

    > Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itenary.

    Sila Tuan / Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

    Untuk Perkhidmatan Kami Janji akan berikan PERKHIDMATAN yang tiptop,Baik,Ramah & bahasa berbudi.

    Syarikat Kami 100% pemandunya muslim Dan tidak payah Risau Mencari Tempat Makan Yang sedap Dan pastinya halal.

    Joom Tempah Sekarang dan dapatkan harga istimewa Dari Syarikat Kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    panggilan
    +62 878 24 600 700

    WhatsApp
    +62 81 220 375 375

    bogalakontour@gmail.com
    bogalakontour@yahoo.com

    www.bogalakontour.com
    www.sewakeretamurahbandung.com

    Semoga maklumat Yang Saya berikan memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam ... wr..wb.

    ReplyDelete
  28. KISAH NYATA.
    Ass.Saya IBU SERI WAHYUNI.Dari Kota Surabaya Ingin Berbagi Cerita
    dulunya saya pengusaha sukses harta banyak dan kedudukan tinggi tapi semenjak
    saya ditipu oleh teman hampir semua aset saya habis,
    saya sempat putus asa hampir bunuh diri,tapi saya buka
    internet dan menemukan nomor H.Erlangga,saya beranikan diri untuk menghubungi beliau,saya dikasi solusi,
    awalnya saya ragu dan tidak percaya,tapi saya coba ikut ritual dari H.Erlangga.alhamdulillah sekarang saya dapat modal dan mulai merintis kembali usaha saya,
    sekarang saya bisa bayar hutang2 saya di bank Mandiri dan BNI,terimah kasih Pak erlangga,mau seperti saya silahkan hub H.Erlangga di nmr 085-298-609-998 H.Erlangga,ini nyata demi Allah kalau saya bohong,indahnya berbagi,assalamu alaikum.KISAH NYATA.
    Ass.Saya IBU Yuni Sara.Dari Kota Surabaya Ingin Berbagi Cerita
    dulunya saya pengusaha sukses harta banyak dan kedudukan tinggi tapi semenjak
    saya ditipu oleh teman hampir semua aset saya habis,
    saya sempat putus asa hampir bunuh diri,tapi saya buka
    internet dan menemukan nomor H.Erlangga,saya beranikan diri untuk menghubungi beliau,saya dikasi solusi,
    awalnya saya ragu dan tidak percaya,tapi saya coba ikut ritual dari H.Erlangga.alhamdulillah sekarang saya dapat modal dan mulai merintis kembali usaha saya,
    sekarang saya bisa bayar hutang2 saya di bank Mandiri dan BNI,terimah kasih Pak erlangga,mau seperti saya silahkan hub H.Erlangga di nmr 085-298-609-998 H.Erlangga,ini nyata demi Allah kalau saya bohong,indahnya berbagi,assalamu alaikum.KISAH NYATA.
    Ass.Saya IBU SERI WAHYUNI.Dari Kota Surabaya Ingin Berbagi Cerita
    dulunya saya pengusaha sukses harta banyak dan kedudukan tinggi tapi semenjak
    saya ditipu oleh teman hampir semua aset saya habis,
    saya sempat putus asa hampir bunuh diri,tapi saya buka
    internet dan menemukan nomor H.Erlangga,saya beranikan diri untuk menghubungi beliau,saya dikasi solusi,
    awalnya saya ragu dan tidak percaya,tapi saya coba ikut ritual dari H.Erlangga.alhamdulillah sekarang saya dapat modal dan mulai merintis kembali usaha saya,
    sekarang saya bisa bayar hutang2 saya di bank Mandiri dan BNI,terimah kasih Pak erlangga,mau seperti saya silahkan hub H.Erlangga di nmr 085-298-609-998 H.Erlangga,ini nyata demi Allah kalau saya bohong,indahnya berbagi,assalamu alaikum,INGIN KAYA DENGAN UANG GAIB KLIK DISINI

    ReplyDelete