Petua Sembuhkan Sakit Mata


Semalam aku bangun tidur tengok mata sebelah kanan bengkak jadi aku kerja dari rumah ajelah. 
 Hari ni pun masih bengkak lagi dan makin teruk. 
Dah lah dengan gatalnya, sentiasa berair pulak tu. Sungguh tak selesa.

Aku paling tak suka kalau sakit mata sebab dia akan melarat sampai dua belah, kemudian bengkak teruk. Lepas tu berdarah kemudian bernanah. Bab sembahyang la paling azab, bila sujud rasa nak tercabut biji mata. (T_T') . sakit wooo...

Antara petua yang aku jumpa di internet :

1. Ambil satu sudu besar garam dan masukkan kedalam besen berisi air. Kacau sehingga larut. Kemudian masukkan muka ke dalam air tersebut dan pejam celikkan mata beberapa kali. 

2. titikkan air zam zam kedalam mata. 

3. titikkan susu ibu.

4. Minum air masak banyak-banyak

5. jangan makan cili, atau lauk masak sambal. 

Setakat ni aku cuma letakkan sudu kedalam peti ais kemudian letak kat kelopak mata, bagi surut bengkak dan gatal. Ok lah 5 minit, kemudian apa pon tak jadi. Patutnya aku pergi klinik, tapi sebab sayangkan MC aku kerja dari rumah je. 

Nak buat air zam-zam tu aku takde. susu ibu apatah lagi mana nak cari. haha. 
Cuma tawakal dengan petua no 1 tu jelah. 

Korang ada petua boleh kongsi? 

58 comments

  1. Replies
    1. kalau sakit mata boleh la cuba Yui :)

      Delete
  2. nak try la yg letak sudu dalam peti ais >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear :) macam mana nak cari belog awak nih? xd link pon..
      huhu..

      Delete
  3. yang sudu tu. licha tengok dekat Michelle Phan, dia bagi tips untuk kalau mata letih tak pun sembab ke,
    letak sudu kt mata. hehe.. :) boleh la cuba.

    ReplyDelete
  4. petua nie nampak mudah cuma yang no 3 tu jer susah skit nak cari..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah. itula.. licha xsuka makan ubat. so kna cari rawatan alternatif. heeee.. bunyi cm apa je kn. haha

      Delete
  5. Assalamualaikum. Sy pn sudah seminggu sakit mata. Tq atas perkongsian bermanfaat ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh nasuha pun kena ke?.. itulah, takut melarat jadi lagi teruk je

      Delete
    2. ade satu petua kg mari punye... katanorg tua2 mkn buah jambu kg yg merah dah masak

      Delete
  6. alamakacik suka makan pedas2 ..kena kurangkan nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. orang kata kalau sakit mata jgn makan pedas. nnti lambat baik. ntah ler. hehe

      Delete
  7. Replies
    1. tenkiu dear. ni dah ok sikit. cuma gatal2..

      Delete
  8. Akak nak bg petua pun akak sendiri tak tau.. Huhu.. Tapi yang pejam celik mata dalam air garam tu tak pedih ke mata kita ? Huhu..
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. licha main hentam je try. huhu.. harap nya ok lah kn..

      Delete
  9. Kita paling risau bila tengok orang sakit mata coz penyakit ni cepat berjangkitkan licha...semoga cepat sembuh ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. hm.. tu la kena kuarantin kat rumah. takut nnti jangkit kt org lain xpsl je kan

      Delete
  10. berdarah dan bernanah? sampai mcm tu sekali ke? huhu..

    baik g klinik terus.. takut infection ke apa..

    sakit mata ni selalu guna petua number 3 je ah.. tp tu lah, kdg2 susah jugak nak cari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm.. air zam zam ni bagus kn.. macam2 khasiat.
      kat rumah tak de.. huhu

      Delete
  11. tak pernah dengar lagi petua22 sakit mata ni,
    kalau boleh diagnos dengan doc,
    baru tahu punca,
    takut melarat nanti payah pula,
    mata nak guna lama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu prnh kena skali. 3 minggu jgk nk elok balik.. huhu.
      Nanti isnn kalau x ok nk perg jmpa doc. Thanks dear

      Delete
  12. pergi klinik kalau masih tak okay ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok akan pergi.. tapi sbb mls itu yang apa pon tak jadi.. huhuh

      Delete
  13. Ada yg ckp letk air kencing sendri..biar betul ni.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh.. ekstrem betoi.. tak berani la nk try cenggitu

      Delete
  14. baru tahu ada petua untuk sembuhkan sakit mata.. perkongsian yang baik.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah. sbb dh kena sakit mata itu yg cari tu petua-petua tradisional

      Delete
  15. salam..
    pkongsian yg menarik..
    rupanya susu baik utk sakit mata..
    baru tau info ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. tapi susu ibu lah. tak tau berkesan ke x.
      sbb tak try pun

      Delete
  16. bagus petua ni...
    boleh diamalkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti sakit mata senang tau dah nk buat apa :)

      Delete
  17. hu3.. sambal pun ada kaitan yea.. baru teman tau.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang tua-tua kata macam tu lah.
      mungkin sebab cili kot.jadi lagi teruk

      Delete
    2. iris timun nipis2 pas tu ttp mata n tampal,lekap kan nye
      o rebus daun sirih 2-3 helai ,biar sejok pas tu rendap mata dlm air rebusan tu InsyaAllah

      Delete
  18. ummi yus Aulads Cakes8 March 2014 at 06:09

    assalam..saya antara org yg mudah kena sakit mata..saya amalkan petua ni: campur 1/4 cwn air zam2 dgn 1sudu teh madu..letakkan sekejab dlm peti sejuk sekadar nak rasa sejuk sdikit..titiskan dm mata...elok amalkan petua ni awal2 rasa sakit mata..alhamduillah sgt berkesan dgn saya..akan trasa sedikit pedih..makin kurang madu,makim.kurang pedih

    petua ini jugaeok diamalkan utk rawatan mata berselaput cuma dilebihkan madu dlm cmpuran air zam2..di indonesia sgt terkenal sejnis ubt tradisi yg dkenali sbg OTEM yg guna cmpuran air zam2 dan madu..insyaallah berkesan.boleh titiskan berapa kali yg anda suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih untuk petua yang diberikan :)

      Delete
  19. No 3 tu mmg bekesan titis je terus hilang sakit mata ni... tp susah nk cari.. kebetulan ms kecik2 sakit mat ibu titiskan susu ibu kat mata ni terus hilang.Alhamdulillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju dear :) tapi susah la kn nak jmpa.. hihi

      Delete
  20. taufiq mulyadi15 July 2014 at 17:34

    Musim sakit mata sudah datang tiba kami anak beranak terkena juga.

    ReplyDelete
  21. Thankss for sharing petua dear. Niza mmg tgh sakit mata now. Anak beranak mata merah. Huhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. itu lah kan.. kadang2 berjangkit sampai 1 keluarga. paling kesian budak2

      Delete
  22. Ada yang saya dapat maklumat untuk elak daripada terkena sakit mata.. masa bangun pagi bila kita buang air kecil.. ambil sedikit air tu dan sapu pada mata, kelopak mata atau area mata lah.. ini katanya merupakan sumpahan sakit mata.. yang mana in sya allah sakit mata tak kan hinggap.. kalau dah nak hinggap juga nak buat macam mana.. tapi setakat nih rasanya saya dah berjaya.. elakkan.. hari ni pun 2 orang anak nih kena sakit mata.. saya dah cuba petua tu.. kita tengoklah berkesan atau tidak... dulu2 berkesan ler... bini saya tak percaya.. so bagi yang tak percaya tu what to do.. ikutlah keyakinan masing2.. jika udoh di sapu tu basuh ler balik yak.. jangan ler di biorkan... sekian terima kasih..

    ReplyDelete
  23. Saye dah try letak sudu, letak timun and banyak lah. bru kene semalam.agak agak dpt sembuh dlm berapa hri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salunya tak lama sangat pon. :) kalau prevent dari awal cepat sikit sembuh

      Delete
  24. No 1 tu bancuh dengan air panas ke air sejuk

    ReplyDelete
  25. Thanks untuk tip. Ni pun tgh melaysn sakit mata yang agak teruk. Start dengan anak2. Sekarang saya pulak. Bolehlah try no 1 tu. Air zam2 ada. Nanti cuba percikkan ke mata jugak.

    Thanks for a good tips yer!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2..moga cepat sembuh ye. InsyaAllah.

      Delete
    2. saya sakit mata baru semalam kena nak trylah no 1 insyaallah

      Delete
  26. thanks petua...tgh sakit mata ni..

    ReplyDelete
  27. http://sakinahhawa.blogspot.com/2009/06/ubat-sakit-mata-paling-mujarab.html?m=1

    try baca petua tu..adik lelaki buat, katanya mmg terus baik sakit mata. Tapi guna 2titik je ye..jgn mcm dlm cerita yg ditulis tu tuang sampai secawan..huhu

    ReplyDelete
  28. aku baru kena *,- .. mata blah kiri .. bru nk bengkak . tpi rasa bengkak je ? takot laa naik ketumbir .. kna try semua ni .. bab susu tu .. pakat tawakal je laa hahahah

    ReplyDelete
  29. perkongsian yang sangat bagus dan menarik :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...