One Night Stand ~ Bayou Lagoon Park and Resort, Melaka

  I had a chance to spend the weekend in Melaka last month. It takes around 2 hours drive from Putrajaya dubbed as The Historic State, my short trip to Melaka this time does not include a visit to The A Famosa, Malacca Zoo, Baba Nyonya Heritage Museum ,etc. Not even The Famous Jonker Street. The only activity we had just to spend the night in the hotel. Erm...sexcited?. Haha.

-> It was a one night stand in Melaka

Memperkenalkan Bayou Lagoon Park and Resort, Melaka. Bayou Lagoon Park Resort mempunyai 2 villa iaiatu Amari Villa dan Tahiti Villa dengan bilangan sebanyak 565 unit service apartments.Terletak di Jalan Wakaf, hotel ini menyediakan pelbagai jenis bilik iaitu Studio, 2 bedroom apartment, 3 bedroom apartment, 3 bedroom penthouse. Dan macam yang boleh korang tengok, bilik yang aku ambil ialah studio room.

Bayou Lagoon Park and Resort juga mempunyai water park mereka yang tersendiri. Selain melancong di sekitar Melaka, pengunjung dapat bersantai dan bermandi manda di kolam renang yang disediakan. Boleh dikatakan sangat meriah pada musim cuti sekolah sebab bukan sahaja kanak-kanak malahan orang dewasa jugak memenuhi kawasan tersebut. Bayaran masuk bagi kanak-kanak ialah RM15 manakala bagi orang dewasa ialah sebanyak RM20. Water Park dibuka dari 9:00 pagi sehingga 7:00 petang.

Gambar Sekitar Bilik 
Gambar Bilik Air
My thoughts about Bayou Lagoon Park and Resort

Memandangkan aku check in pun dah lewat malam, jadi tak ada banyak benda yang boleh di perhatikan atau untuk diulas ini termasuklah perihal sarapan pagi, mahupun water theme park.

1. Lift
 I personally think that the lift is a bit too small to occupy tourist (it says 15 people max) but hey, what about our luggage?. Lift yang agak kecil dan perlahan bagi menampung pelancong yang ramai pada sesuatu masa. Aku tinggal di tingkat 9, kami terpaksa tunggu beberapa kali supaya boleh menggunakan lift kerana setiap kali lift dibuka, mesti penuh dan terpaksa bersesak-sesak.

2. Parking
 Memandangkan waktu aku pergi cuti sekolah, of coz the parking would be an issue. The Parking Bay provided is quite far because they do not have any basement parking. Plus, no lift provided. Kalau bertuah dapatlah korang parking dekat sekitar hotel tapi bagi yang kurang bertuah macam aku, menapak lah sehingga ke tingkat 4 untuk ke kereta.

3.  The room/ Bilik
Bagi bilik jenis studio boleh dikatakan ianya agak besar dan selesa. :) Terdapat 2 katil bujang yang disediakan beserta 2 biji bantal. Pelbagai keperluan asas di sediakan seperti seterika, pemanas air, peti sejuk dan lain-lain. Apa yang aku boleh simpulkan ialah simplicity. For a simple person, 1 pillow is already enough to satisfy the need. But for someone who used to sleep with 5 pillows, this will be a hard time. Haha. After a few toss and turn then finally I fell asleep. The hotel is providing the necessities at a very minimum level.

Secara kesuluruhan, aku berpuas hati dengan bilik di Bayou Lagoon Park and Resort.
Amari Villa, Bayou Lagoon Park Resort,
Jalan Wakaf Utama,
75450 Bukit Katil,
Melaka.
Tel: 06-233 0888
Fax: 06-253 3876
Email : reserve@bayoulagoon.com.my
website : www.bayoulagoon.com.my

He is going to miss this hotel. I bet. :)

Membeli belah Online Dengan Bijak!


Membeli belah Online dengan Bijak | Tidak dinafikan kini boleh dikatakan semua barangan boleh ditemui atas talian. Bukan sahaja gadjet, barangan berjenama, pakaian, malahan barang dapur seperti sayur semuanya boleh dihantar ke muka pintu anda. Tetapi sebagai seorang pembeli kita harus menjadi lebih bijak apabila membeli barangan secara online. Bijak bagaimanakah?

Shopping Online the Smarter Way | Why we need to be smart when buying things online?. Because we do not want to buy things which is over priced and getting a lot of discounts when purchasing will makes you... well, a smarter consumer!. Like me, I will only buy things if it is on sale or marked with 70% discount. As much as I love to do shopping, I would prefer to save whenever possible.

Remember, buying things with discounts wont just make cooler but smarter!
To do so, we have Iprice comes to the rescue.
Bagi mereka yang gemar membeli barangan secara atas talian pastinya gembira apabila melihat semua kupon dan promosi terkini boleh di dapati di bawah 1 bumbung. Ketika ini, Iprice menawarkan pelbagai  jenama dan kedai antaranya termasuklah Lazada, Zalora, Foodpanda, Jackow dan sebagainya. 

What so cool about the website is they will provide information on all brand and also provide the coupon codes for web stores. Taking below as an example.
Contohnya Zalora Christmas Gift Deals, apa yang perlu anda buat ialah klik "Go to Offer", dan anda akan  dibawa anda terus ke laman web yang menawarkan promosi tersebut.
 Mudah bukan?. Dengan ini kita tak akan lagi tertinggal mana-mana promosi mahupun setiap tawaran hebat yang sedang berlangsung dan semestinya membeli dengan harga yang lebih murah. Iprice  kini bukan sahaja di Malaysia tetapi ia juga telah menembusi Indonesia, Singapura, Hongkong, Vietnam, India dan Filipina.

See more for IPrice Here : Facebook & Twitter

Remember, always buy things if it is on sale or discounts.  :)

Mascara Issues ~ They're Real by Benefit Cosmetics

Ever since I started working, there will be a rare occasion where I will be applying mascara to my eyes. My previous job required me to sit the whole day in front of my laptop, drafting the sop, preparing the training slides and attending online meeting. Fast forward now, my current job is more to face new people everyday. Fun, yes very much!.

My case is on making eye contact.
That's why I need a new mascara. and probably a better one. 

Problems I have with mascara.
~ It causes my eyes to be itchy and teary. Pakai tak sampai 2-3 jam dah mula rasa gatal dan tak selesa.
~Menanggalkan bulu mata terutamanya bagi yang jenis waterproof. The flakes tends to enter my eyes and redness will appear. 
~ Still smudge even it claims smudge proof or waterproof. Pakai banyak lapisan mata terasa berat.
~Kena letak banyak lapisan barulah dapat hasil yang diingini, dan sudah nya nampak comot. In fact most of the mascara I have tried the end results will be not natural looking at all.


This mascara I got when I purchased the Beauty Score Promotion box by Benefit Cosmetics. So mine is the mini version :) . At least I got to try it first rather than spending a fortune on the mascara that I don't like. Tho is wish the price is slightly lower, MYR 90 maybe I bit pricy especially those who only wear it to special occasion. Anyway, I have tried this mascara for more than a month now I would say yes to the facts claimed below:
They're real! lengthens, curls, volumizes, lifts & separates. Our jet black, long-wearing formula won’t smudge or dry out. A specially designed brush reveals lashes you never knew you had!
What else you need to know:
94% saw dramatic length & volume*
90% saw base-to-tip curl*
94% saw visible lift*
100% saw long-wearing results*
*Results observed in a consumer panel survey                                       Benefits Cosmetics
Secara kesuluruhan aku sangat berpuas hati dengan mascara ini sebab mata tak rasa gatal dan merah walaupun aku pakai lebih 8 jam. Waktu cuci pun tak ada bulu mata yang tertanggal macam sebelum ini. Dah la bulu mata jarang, jadi setiap helai amatlah berharga. Haha. Bulu mata nampak lebih tebal dan panjang walaupun cuma 1 lapisan.

This is seriously no joke. See it for yourself how does the mascara works my eyelashes. I am not a pro in doing make up but it is amazing!. I am not wearing any eyeliner to show you the results that you can achieve with only They're Real Mascara itself.

Seperti gambar di atas, aku cuma pakai 1 lapisan (applied 1coat) pada bulu mata. Kalau nak efek yang lebih dramatic, boleh lah tunggu lapisan pertama kering , kemudian pakai lapisan ke 2 dan seterusnya. Walaupun tanpa eye-liner, mata dah nampak segar, cantik dan ceria. haha :)

 I am loving how the mascara makes my eyes look bigger while lashes look longer, thicker and fuller. So now making eye contact is no longer a problem!.

My Rating 
4.8 / 5

Product: Benefit They're Real! Mascara
Price:  MYR90 (8.5g/0.3 oz)
Where to buy: Benefits Cosmetics Oulet / Sephora.

YOKO Milk Shower Essential ~Be pretty with Milk

Moo Moo :)  

Psst~ Keep reading, Good news is waiting
The Products above are all milk based.

Do you know?.
"Queen of Egypt, Cleopatra attributed her smooth skin and beauty to a secret ingredient and that is milk. Thus, milk plays an important role in maintaining the beauty of your skin and keeping skin problems at bay."
 There are 4 steps that you can follow to get a smooth skin and hair. And trust me, the products that we are talking about is fairly cheap and affordable. No need to spend a fortune to be like Cleopatra. I like!. Marilah kita cantik bersama-sama dengan produk yang berasaskan susu dari Yoko. Secara ringkas, produk ini bukan hanya berfungsi untuk kulit tetapi juga rambut. Kalau nak cantik mestilah secara menyeluruh. Tak gitu?

Cara :Selepas shampoo rambut, sapukan yoko spa hair spa milky rich ke rambut dan tutup dengan tuala basah yang telah direndam air suam selama 10 minit kemudian bilas.

Effect to the hair, i would say it works amazing :) . Especially for a hijabis like myself, wearing tudung for like 8 hours per day is confirmed. But when I let loose the hair at home - woww. still soft and flowy. 
Rambut terasa berbau wangi dan tahan lama, tak berminyak dan melekit. Ia juga boleh dijadikan sebagai pengganti kepada conditioner.


Cara : Basahkan badan, lumurkan spa milk salt shower bath dan gosok dalam bulatan. Biarkan selama 3 minit kemudian bilas.

On the texture, I would say it is a bit hard to skin unlike any other scrub on the market. So for those who have a sensitive skin you might need to just rub softly. Bau milk salt ini mengigatkan aku kepada adunan untuk buat kek, pukul gula dan marjerin bersama-sama sehingga kembang. :) yup, thats the smell. The difference is it is salty and works to remove dirt deposit and dead skin cells. Kita digalakkan untuk menggunakan scrub/exfoliate sekurang - kurangnya sekali seminggu supaya kulit sentiasa sihat dan tak kusam.



Cara : Selepas mandi sapukan milky body lotion ke bahagian badan yang dikehendaki.

Antara semua produk kecantikan, benda yang tak pernah aku lupa untuk pakai setiap hari ialah lotion. This lotion right here is stored at my workstation. :) I have many hands to shake daily so of coz having a smooth hand is a must. Tak perlu risau untuk orang yang tak suka rasa melekit sebab lotion ini cepat menyerap ke dalam kulit. It smells nice as well, I personally like it but for those who preferred a rosy or flowery scent, this might be a bit too milky for you.

 Cara : Sebelum tidur, sapukan body butter cream ke seluruh tubuh badan sehingga meresap ke dalam kulit.

Perbezaan antara body butter dan lotion ialah kepekatan. Tekstur body butter lebih pekat dan tebal berbanding lotion iaitu ia lebih cair dan mudah meresap. For the effectiveness both are the same, to retain skin moisture, to make skin softer and smoother. Selepas beberapa hari memang boleh terasa perbezaan untuk tekstur dan lembapan kulit. Selalunya bagi orang yang bekerja dalam air-cond memang akan memiliki kulit yang kering, tapi memang aku nampak beza lah pada kulit dibahagian lengan. So far, Alhamdulillah this product is worth to try.

Like i promise Natta Cosme never disappointed me or my readers:
~GOOD NEWS ~ Enjoy 10% discount for ANY YOKO PRODUCT, key in coupon code "LOVEYOKO" upon checkout. Valid until 31-Disember-2014


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...