REVIEW | Klairs Gentle BlackSugar Facial Polish

 
Introducing Dear Klairs |  Gentle Black Sugar Facial Polish. 

Pernah terpikir tak untuk gosok muka dengan gula?. Well, to me no never once cross my mind that sugar can make my face pretty-ier. As compared to salt, heard that thousand times. :) No kidding. 
Thank you NattaCosme for giving me the opportunity to review this product and I have included Dear Klairs to my must-have-list and my hubs too. So let me do the honor to introduce to all of you readers about the product of the day. 
 Ingredients/ Bahan 
1. Black Sugar / Gula Hitam
2. Cranberry Seed Oil / Minyak Biji Cranberry
3. Shea Butter / Mentega Shea
4. Blackhead Remover / Penghilang Bintik Hitam

Firstly, on the ingredients there are no chemicals at all - NOT tested on Animal, NO Paraben, NO alcohol, NO aritificial coloring. Maksudnya produk ini sangat selamat untuk digunakan ke atas kulit kita. Aku memang sangat mengutamakan produk yang menggunakan bahan semula jadi. eu naturale gitu. Tak pasti sama ada produk ini selamat untuk dimakan, tetapi rasa nya agak manis. I licked it out of curiosity -- coz one of the ingredient is sugar. haha. 

Surprisingly for the texture is not hard on skin as I have used many types of scrub and trust me sometimes the after result is not so good and leave me feeling meh. Dengan Klairs, tak ada rasa macam gosok muka dengan kertas pasir dan tidak merengsakan kulit. Kiranya apa yang dikatakan benar-benar berkesan. 
Kulit akan bertambah licin dan haluuusss.. I have seen many blogger blog about it and most of them saying the same.
Ianya mampu melembab dan menghaluskan kulit, menanggalkan kulit mati, dan meratakan permukaan kulit. 
Provided all the benefits,that is why i highly recommend all of you to try it out. Scrub should be applied once a week and consistent. No beauty without hardship and pain. 

 How to Use | Cara Menggunakan
Ambil sedikit dan gosok pada muka selama beberapa minit. Tujuannya ialah supaya semua bahan dapat meresap kedalam kulit dan boleh menanggalkan black head/ bintik hitam. Leave it on for 15-20 minutes then rinse with lukewarm water. Do it on a weekly basis to get the best results.

http://www.nattacosme.com/Klairs-Gentle-Black-Sugar-Facial-Polish?filter_name=klairs%20&filter_description=true
Klik gambar untuk ke laman web.

 As you can see, the price has been discounted from RM79.00 to only RM63.20 for 60g jar. 
How cool and awesome is that?. Klik di sini untuk membeli -> Natta Cosme

What scrub are you currently using? Let me know below. 

DIY | Bunga Kertas Besar Untuk Pelamin

 Cantik tak bunga kat atas tu?. Sebenarnya cara nak buat sangatlah mudah dan menjimatkan. Bunga Kertas (pompom flower) sangat sesuai untuk digunakan untuk backdrop pelamin, hiasan meja makan dan sebagainya.

Sebelum mulakan dengan proses membuat bunga kertas, mari kita tengok apa bahan yang diperlukan: 

1.Kertas Crepe / Tissue Paper
2. Dawai Halus 
3. Gunting

Cara-cara untuk membuat bunga kertas bersaiz besar : 

1. Lapis beberapa keping kertas crepe (8 -10 keping). Lagi tebal lagi cantik, especially untuk bunga yang bersaiz besar.  Dari segi warna boleh pilih mengikut tema majlis korang, contohnya aku menggunakan warna pink+ grey. Kalau nak lebih ceria boleh menggunakan banyak jenis warna macam pelangi. Meriah  uolls.

2. Lipat macam membentuk kipas dengan ukuran lebih kurang seinci untuk lebar. Di bahagian tengah, ikat dawai dengan ketat supaya ia tidak terbuka apabila proses untuk menarik kelopak bunga nanti. 
Rujuk gambar dibawah.
 3. Gunting bahagian hujung lipatan seperti di dalam gambar untuk membentu kelopak yang diingiini. Boleh juga kalau nak potong bucu yang tajam. macam ni " > " . Yang dalam gambar aku potong tu macam ni " ) " .

4. Ini adalah bahagian yang paling menarik dimana kita akan mula menarik satu persatu kelopak tersebut bagi membentuk bunga. Haruslah berhati-hati sebab takut nanti terkoyak pulak. Kan dah tak cantik. :'( .
Caranya ialah dengan menarik setiap bucu kertas tersebut dan tarik kearah dalam (kearah dawai di bahagian tengah). Perlukan sikit kesabaran bagi yang mencuba buat pertama kali.

5. Ulangi langkah yang sama untuk kelopak yang sebelah lagi tu. 

 TIPS : Jika menggunakan kertas tisu (tissue paper) kertas nya lebih nipis dan mudah terkoyak. Jadi korang perlu sangat berhati-hati. Bagi yang baru nak bermula boleh mengunakan kertas crepe. Harga diantara 50 - 70 sen sekeping.

Pastikan saiz kelopak mampu membentuk kipas. (hujung bertemu hujung). Sebab kalau tak, nanti bunga tu akan jadi seolah-olah terkangkang. :(  Itu maksudnya korang gagal dan kena cuba lagi.

Bunga Kertas untuk Pelamin
 Boleh buat pelbagai jenis saiz dan warna agar nampak lebih meriah. Kemudian gantung pada kain backdrop atau letak di bahagian tepi pelamin. Dah siap 1 lagi idea DIY untuk pelamin / hiasan rumah. :) 

Selamat Mencuba. Sebarang pertanyaan boleh komen di bawah. InsyaAllah aku akan menjawap sehabis baik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...