Kebaikan Buah Delima Untuk Kecantikan & Kesihatan

Kebaikan Buah Delima Untuk Kesihatan | Buah Delima sangat terkenal kerana memiliki kandungan anti-oxidant yang sangat tinggi, vitamin C, Potassium dan mempunyai 1001 kebaikan untuk kesihatan dan kecantikan. Dikatakan juga Buah Delima ialah antara buah kegemaran Rasululullah SAW.
Sama ada dimakan begitu sahaja ataupun di buat jus, menurut beberapa kajian buah delima dikatakan mampu :
  • Mengurangkan risiko untukPenyakit Hati
  • Mengurangkan risiko Kanser, terutamanya Kanser Prostate dan Kanser Buah Dada
  • Mengurangkan simtom cirit birit
  • Mengurangkan kolestrol 
  • Mengawal berat badan
Dari segi kecantikan pula, terdapat beberapa kajian yang membuktikan bahawa:
  • Menggalakkan pertumbuhan semula sel kulit, membantu dalam pembaik pulih tisu, menyembuh luka
  • Melindungi dari Matahari. Dengan memakan buah delima, ia nya mampu menlindungi kulit dari radikal bebas yang boleh mengakibatkan kanser.
  • Melambatkan penuaan. membantu menghalang hyperpigmentation, bintik penuaan, garis halus dan kedutan. 
  • Menghasilkan kulit awet muda. Buah delima dapat melembutkan kulit dan menghasilkan elastin tambahan serta collagen - mengakibatkan kulit menjadi lembut, licin dan awet muda.
  • Membantu kulit kering serta untuk kulit berminyak.
Maka tak rugilah bagi mereka yang mengamalkan pemakanan buah delima dalam diet seharian. :)
Ternyata khasiat yang boleh diperoleh sangat lah banyak.

Sumber  & Sumber

ts natural state or in the form of juice, extract, oil, or even dried and used as a spice as it is in India, pomegranate is relatively low in calories, making it a choice addition to any diet

Read more : http://www.ehow.com/about_5094733_benefits-pomegranate.html
Whether fresh in its natural state or in the form of juice, extract, oil, or even dried and used as a spice as it is in India, pomegranate is relatively low in calories, making it a choice addition to any diet.

Read more : http://www.ehow.com/about_5094733_benefits-pomegranate.html
Whether fresh in its natural state or in the form of juice, extract, oil, or even dried and used as a spice as it is in India, pomegranate is relatively low in calories, making it a choice addition to any diet.

Read more : http://www.ehow.com/about_5094733_benefits-pomegranate.html

21 comments

  1. banyak khasiat delima ni liza patut amalkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang suka pun dengan buah ni kak :) cuma jarang jumpa.

      Delete
  2. suka makan buah ni.tapi sekarang jarang jarang hadoo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. memang agak susah :( sebiji kadang2 sampai Rm10 ringgit

      Delete
  3. suka jus delima.. dan buah ni boleh sejukkan badan :)

    ReplyDelete
  4. setuju kak... umah nenek ada tanam and always kalau berbuah kitorg dulu yang terkam... hahaha

    khasiat delima sesuai utk semua penyakit.. :)

    ReplyDelete
  5. suka part Melambatkan penuaan. membantu menghalang hyperpigmentation, bintik penuaan, garis halus dan kedutan...

    singgah sini =)

    ReplyDelete
  6. kalau pergi pasar pagi mesti beli buah ni..kat sini kalau rm2 boleh dapat 3 biji...kadang2 bukan musim nya 2 biji sampai rm5.

    ReplyDelete
  7. sweet blog jemput join syg

    http://www.shedaucu.com/2014/09/contest-blog-comel-by-sheda-ucu.html

    ReplyDelete
  8. buah delima memang banyak khasiatnya..susah nak dapat buah ni kan..

    ReplyDelete
  9. Banyak khasiat buah delima ni kan.. jus pun sgt bagus utk kesihatan. Thanks sharing Licha.. :)

    ReplyDelete
  10. weekend ni nak pergi cari buah delima ler...

    Jemput tinggalkan url blog anda untuk di blogwalking dengan cara sertai segmen

    http://kasihlestariabadi.blogspot.com/2014/09/segmen-blogwalking-lestari.html

    ReplyDelete
  11. salam kenal dari mamaniza.com

    singgah dari kelab blogger abg ben... :)

    ReplyDelete
  12. Buah delima memang sedap... sesuai untuk ibu hamil..
    Singgah sebentar..
    http://sweetmom83.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Susah hendak cari buah delima sekarang ini. Bila lihat buat delima teringat jus delima Gulsan pemberian rakan. Rasanya sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu nampak billboard Gulsan dekat high way :) mahal tak harga dia? kalau sedap boleh la nk beli

      Delete
  14. banyak khasiat delima ni..time pregnant mmg wajib cri buah ni..

    ReplyDelete
  15. masa ngandung dulu suka makan buah delima ni...kunyah macam makan nasi je..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh.. itu yang dapat baby comel tu? hihi :)

      Delete
  16. buah ni sedappp... dengan khasiat dalam buah ni pun sangattt baik untuk badan kita...

    nice sharing dear.... keep in sharing...

    ReplyDelete
  17. Buah delima memang banyak khasiat dan elok diamalkan, tetapi agak susah nak cari...

    http://www.lovehutladyvitamin.com

    ReplyDelete