(Pendedahan Eksklusif) Jenis-jenis komen yang menarik & Kreatif

selalu bila aku pergi blog orang, kemudian aku tinggalkan komen. Aku mesti tertanya-tanya apa cara atau sistem yang diguna pakai oleh tuan punya blog?. Dia baca tak setiap komen yang dia dapat?.
Lagi-lagi kalau mempunyai follower yang ramai, contohnya Yumida, dan Yui . 
You know who they are, right?...

Selalunya aku akan komen balik komen-komen yang orang tinggalkan bagi setiap post. 
Kalau kau tulis panjang, panjang la aku tulis. Kalau hashtag, hashtag jugaklah aku bagi. Umpama memulangkan buah paku keras. Giteww... 

Semua komen yang aku screenshot adalah hak milik blog aku. Jadi semuanya aku punya, kalau kau nak jugak komen comel-comel camni, mintak owner komen kat blog korang. hihihi. 


1. Komen hashtag feeling-feeling #Instagram 

baru sepadan kan komen kita ?. heee.. 

2. Komen Panjang macam karangan SPM
aku yakin orang yang komen macam ni memang dah pernah jawap soalan spm karangan 500 patah perkataan. :) macam akak dari catatan sensasi suami isteri ini.
Ramalan aku mesti A+ time SPM. Kiranya akak nak ulang kejayaan yang sama dengan komen kat blog aku 

macam mana pulak aku balas?
tak la panjang sangat kan?

3. Komen SPAM
Apa itu spam? Spam ialah satu perbuatan melakukan iklan sesuka hati tanpa melakukannya di tempat yang sepatutnya. Contoh termudah : Komen di gambar istagram Atitaharis tapi jual barang sparepart motor. itu spam!. 

Kalau dapat macam ini nak buat macam mana? 
Selalunya orang akan ignore, takpun delete. Paling kurang pun akan di mark as spam. 
Aku mood bagus hari tu  jadi beginilah jawapannya.
secara ringkas aku nak cakap "bulls*^#". haihh..

4. Komen Sweet Macam Gula
Kebanyakan follower aku termasuk dalam kategori ini.
Semua ayat komen manis belaka tetapi yang paling manis adalah seperti dibawah :


Ramai jugak yang selalu singgah dan komen cakap klik nuffnang aku.
 Jadi aku ucapkan TERIMA KASIH sangat-sangat. Harapnya bertambah la pendapatan lepas ini walaupun tak pernah lagi cash out. (-_-') sedih tau uolls. 

jadi aku nak bagi tahu bahawa aku baca setiap komen, dan cuba sehabis baik untuk reply setiap satu di blog ini, dan kemudian di blog si pengkomen. Dan untuk korang tahu juga, setiap kali aku melawat aku akan klik IKLAN kt blog korang. Walaupun aku tak cakap atau tak tulis di ruangan komen sebab terlupa nak mention. Jadi aku harap semua orang clear~ 

hah, apa lagi???.. Komenlah cepat!.
#camonlah #komensikit.

hee. .love ya

Perbuatan Sunat Pada Hari Jumaat

Hari Jumaat merupakan hari yang mulia juga dikatakan sebagai penghulu segala hari. Malah Kiamat juga dikatakan berlaku pada hari Jumaat.

Sebenarnya terdapat banyak perkara/perbuatan sunat yang boleh dilakukan pada hari yang mulia ini.
Antaranya ialah : 
Sumber : FB 

1. Memakai Minyak Wangi
Kalau hari lain pun pakai, hari jumaat pilih lah bauan yang paling korang suka. Digalakkan pilih yang non-alcohol sebab senang nak pakai bawa sembahnyang. Lelaki pun pakai la jugak kalau nak pergi sembahyang jumaat. Tenang sikit orang sebelah nak sembahyang takdelah nak pengsan sebab bau tungkik peluh.

2. Mandi
Ini paling asas lah kan. Kalau kau hidup cam omputih seminggu 2 kali je mandi itu aku tak tau lah nak cakap apa. haha. 

3. Pakai Celak
Surma ialah celak. Perempuan boleh la pakai tapi lelaki aku tak pasti pulak nak pakai jenis yang macam mana. Jadi kalau ada sesiapa yang tahu, harap dapat beri pencerahan. 

4. Potong Kuku
Ada hari yang elok/ patut untuk kita potong kuku dan antaranya ialah hari jumaat. 
Jadi luangkan sikit masa untuk potong kuku hari ini. 

5. Bersugi
Disarankan agar bersugi dengan kayu sugi (Miswak). Rasanya mungkin ada jual la kot cuma aku pon tak pernah try lagi. Kalau berus gigi macam biasa pon boleh la kot huhu..

6. Pakai cantik/hensem
Pakaian cantik ni tak semestinya yang baru. Cukuplah sekadar bersih dan tak lusuh. 
Yang penting tutup aurat. 

7. Bacalah Surah al-Kahfi
seorang kawan aku pernah cakap banyak kebaikan baca surah al-kahfi. Contohnya
(H.R Baihaqi- Rasulullah bersabda :
Barangsiapa yang membaca Surah al-Kahfi pada hari Jumaat, maka Allah akan meneranginya dengan cahaya dari Jumaat yagn dia baca kepada jumaat yang berikutnya "




TIPS : Kekalkan Hubungan dengan Pasangan

“Cheating and lying aren't struggles, they're reasons to break up.” 


Kadangkala hubungan yg dibina berdasarkan cinta, tak semestinya berakhir dengan kebahagiaan. 
Ada jugak yang tercundang di tengah jalan. Jadi mungkin kita boleh mempraktikkan beberapa tips yang aku nak kongsi.

1. Konsep Transparency & Trust di dalam hubungan
Antara kau dan dia tak boleh ada rahsia. Sentiasa berterus terang tak kiralah apa situasi sekali pun. 
Dengan cara ini, kau dan dia tak perlu rasa risau yang sampai tak tidur malam. Tak delah sekejap2 nak telefon tanya kat mana? dengan siapa?. Hidup pun tak tenang macam tu. 

Trust pulak kepercayaan. Kau kena percaya dekat si dia, dan kebolehan dia. 
Jangan sesekali perlekehkan dia, mentang-mentang perempuan kau cakap dia lembik. Kalau kau sentiasa jujur dan percaya, yakin lah bahawa hubungan korang memang akan bertambah kuat. 

2. Jadi romantik & buat kejutan sekali-sekala
Kalaupun kau tu jiwa rock kapak, sekali sekala jadi lah romantik sikit. Bagi bunga ke, bawa pergi tempat romantik ke, nyanyi lagu jiwang ke. Walaupun benda tu nampak macam isu kecil, but its a big matter.
jangan sampai nanti pasangan mula komplen cakap "alah.. kawan i tu, husband dia buat cenggini.. cenggitu.."
I feel you bro, pompuan memang kuat sembang pasal pasangan. Cuba nyanyi lagu romantik 1, setahun pun dia tak habis sembang pasal tu. hihihi..

Kalau balik rumah tiba-tiba tengok meja dah berhidang dengan lauk mesti best kan?. Ini untuk suami la. Cuba ada usaha sikit, masakkan untuk dia lauk kegemaran ke. Paling tidak pun pergi beli. 
Nyalakan lilin, buatlah ucapan romantik sikit. Tak perlu tunggu ulang tahun pun takpe. 
Kalau si dia cakap buang tabiat, lantak lah. But she will be super duper happy. 

3. Bagi perhatian & jadi pendengar 
Paling mudah ialah bila ada masalah, tanya dan cuba untuk dengar dan paham apa yang si dia cuba sampaikan. Bear in mind, your loved ones pun manusia, kadang-kadang dia ada problem. Jadi pinjamkan telinga dan bahu untuk dia luahkan apa yang dia rasa. Walaupun jauh dan sibuk tapi luangkan sikit masa untuk berhubung. A simple message as "I LOVE YOU" can make the sadness fade away. 

Walaupun tak minat dengan apa yang si dia bebelkan, berikan dia masa untuk luahkan semua.
Jangan nak potong line pulak "Awak ni tiap hari bebel...." hmm..
itu memang nak mintak parang.! --kalau aku lah. haha.

4. Jadi peminat NO 1 pasangan anda
Selalu aku tengok pasangan post apa2 kat FB sorang lagi tu buat tak layan je. Komen tidak, like pun tidak.
Come on!!!!.. Kalau gambar retis laju kau like ye Leman?.
Bukanlah sampai nak post status yg manja-manja semua. Tapi sekurang-kurangnya bagi la perhatian sikit kepada apa yang pasangan buat. Contohnya, si dia upload gambar di Instagram.
Like pun dah cukup. 

Tak jeles ke tengok orang lain yang tak kenal komen kat gambar pasangan:
--cantik nya awak
--comel larh.
--wauu.. so stylo.

korang?
---- (habuk)

5. Jadi lah seperti mula-mula bercinta
Cinta memang indah pada mulanya, tapi liku-liku yang perlu dilalui tu perlu lah dihadap dengan tabah.
Bila gaduh, pujuklah si dia. Jangan biarkan aje. Macam kalau luka, tak letak ubat. 
Lama-lama kalau luka di tempat yang sama akan menjadi lebih dalam. 

Saat kau rasa nak putuskan hubungan/ cerai pikir balik apa yang kau pernah suka pasal dia?
Apa yang membuatkan kau nak kahwin dengan dia?.
Lagi 1, kalau dah ada anak.. Tengok muka anak-anak kau. 
Sanggupkah kau biarkan mereka tanpa ibu/ bapa hanya kerana rasa cinta telah tiada?



Sayangi pasangan kerana Allah :) 
Sebab itu sahaja yang akan membuatkan korang semua kuat dan tabah mengharungi cabaran. 


W.W : Ketahui Personaliti Melalui Kedudukan Tidur

A lil something for today. 

Just for fun. 


I am a Yearner, sometimes a Starfish. :) 

Tengok sini : Rokok John tak sah? 


[Gambar] 5 Elevator paling cool di dunia

masa kecik-kecik aku selalu konfius antara elevator dan escalator. 
Elevator ialah "a platform or compartment housed in a shaft for raising and lowering people or things to different floors or levels". Kesimpulannya, elevator itu lift.

 Senarai asal untuk elevator paling cool di dunia ada 10, tapi banyak sangat kalau aku nak letak semua.
Yelah, masa itu emas tak kan nak biar korang lepak lelama kat sini. haha. 

1. The Hemmetschwand LIfe, Switzerland
Lift "exterior" yang tertinggi di Eropah. Lift ini mampu membawa penumpang 153 meter sehingga kepuncak dalam masa kurang daripada 1 minit, Ia juga merupakan tarikan pelancong yang utama. 

2. The Falkirk Wheel, Scotland
The Falkirk Wheel ialah sebuah lift bot yang berputar menghubungkan antara Forth dan Clyde dengan Terusan Union. Perbezaan ketinggian kedua terusan ialah 24 meter (79 kaki) bersamaan bangunan 8 tingkat.
Secara asasnya, anda menaiki lift di dalam bot.

3. SkyView, Ericsson Globe, Sweden 
Terletak di Stockholm, Ericsson Globe ia kini bangunan hemisfera yang terbesar di dunia dengan diameter 110 meter (361 kaki) dan ketinggian 85 meter (279 kaki). Ia digunakan untuk konsert, pertunjukan dan hoki ais. Di sebelah luar hemisfera, anda boleh mengambil menaiki lif kaca daripada SkyView dan menikmati pemandangan indah Stockholm.

4. Sky Tower, New Zealand
The Sky Tower merupakan sebuah menara pemerhation di bandar Aukland. 
Pemandangan dari 610 kaki di udara adalah sangat menakjubkan. Dinding dan lantai lift diperbuat daripada kaca, jadi pengunjung boleh melihat ke bawah dan sekeliling. 
Perjalanan cuma mengambil masa 40 saat untuk tiba di tempat pemerhatian.

5. Aquadom, Germany
Aquadom di Berlin ialah 25 meter (82 kaki) silinder arcrylic glass aquarium dengan terdapat lif transparent di dalamnya. Cool sangat. Naik lift boleh tengok ikan kan sekeliling. :)

Sekali lagi, elevator tu lif. ok.!

Petua Sembuhkan Sakit Mata


Semalam aku bangun tidur tengok mata sebelah kanan bengkak jadi aku kerja dari rumah ajelah. 
 Hari ni pun masih bengkak lagi dan makin teruk. 
Dah lah dengan gatalnya, sentiasa berair pulak tu. Sungguh tak selesa.

Aku paling tak suka kalau sakit mata sebab dia akan melarat sampai dua belah, kemudian bengkak teruk. Lepas tu berdarah kemudian bernanah. Bab sembahyang la paling azab, bila sujud rasa nak tercabut biji mata. (T_T') . sakit wooo...

Antara petua yang aku jumpa di internet :

1. Ambil satu sudu besar garam dan masukkan kedalam besen berisi air. Kacau sehingga larut. Kemudian masukkan muka ke dalam air tersebut dan pejam celikkan mata beberapa kali. 

2. titikkan air zam zam kedalam mata. 

3. titikkan susu ibu.

4. Minum air masak banyak-banyak

5. jangan makan cili, atau lauk masak sambal. 

Setakat ni aku cuma letakkan sudu kedalam peti ais kemudian letak kat kelopak mata, bagi surut bengkak dan gatal. Ok lah 5 minit, kemudian apa pon tak jadi. Patutnya aku pergi klinik, tapi sebab sayangkan MC aku kerja dari rumah je. 

Nak buat air zam-zam tu aku takde. susu ibu apatah lagi mana nak cari. haha. 
Cuma tawakal dengan petua no 1 tu jelah. 

Korang ada petua boleh kongsi? 

5 Tips ~ Hilangkan Jerawat dengan Berkesan (Bahan Semulajadi)

Jerawat memang tidak dialu-alukan kehadiranya apatah lagi kalau menempek berhari-hari di muka. Boleh menambahkan stress yang paling aku tak suka yang tak ada mata tu. Dia timbul tapi tak boleh picit. Haihhh.. Blame the hormone then. Kalau nak hilangkan parut boleh juga beli scar serum, tapi pastikan tinggi kandungan vitamin E. 

Aku lebih suka pendekatan menggunakan barang semulajadi untuk menghapuskan jerawat. Bukan apa, kalau boleh nak jimat dan mengelakkan pembaziran dari beli krim jerawat tapi berkesan tu belum tentu. Kalau tips yang aku kongsi ini cuma menggunakan barang-barang di rumah jadi jom ramai-ramai kita cuba. :) 

1. Jus Aloe Vera
Sapukan jus Aloe Vera 2 hari sekali dapat membantu menyembuhkan parut jerawat. Macam aku, lebih suka kalau ambil lendir kemudian sapu terus ke muka. Senang, dan cepat. Petik je depan rumah. 
Parut jerawat aku pun cepat pudar. 

 2. Bawang Putih
Mungkin agak pedih dan menyakitkan, tetapi bawang putih dikatakan terbukti mampu merawat jerawat.  Gosok/ Sental bawang putih mentah ke bahagian yang terlibat beberapa kali sehari, ia dapat mengurangkan parut. Masalah jerawat yang kronik juga dapat disembuhkan menggunakan bawang putih. **Tidak digalakkan kerana terdapat maklum balas yang negatif mengenai penggunaanya.

3. Tomato
Tomato sangat terkenal untuk kecantikan kulit. Ia boleh digunakan untuk rawatan blackheads dan pori terbuka pada permukaan kulit. Belah tomato dan lumur/gosok pada muka, biarkan selama 15 minit. Cuci dengan air. Rawatan ini sangat sesuai untuk orang yang muka berminyak. 

 4. Timun
Timun selalunya orang cicah dengan sambal sambil makan nasi lemak. wohh. sedap.
Tapi kalau nak cantik bolehlah blend timun sehingga hancur dan menjadi sebatian kemudian sapu di kawasan berjerawat. Biarkan selama 30 -45 minit kemudian bilas. Ini adalah cara termudah menghilangkan jerawat.
Selain itu, kulit akan nampak lebih muda.

5. Madu
Madu ialah "a natural bacteria fighter and mosturizer"  
Ambil satu sudu besar madu dan sapu keseluruh bahagian muka, biarkan selama 20 minit. Cuci menggunakan air suam dan ulanginya setiap minggu. Hasil?. Tiada lagi jerawat. :) 

kaedah kedua ialah ambil 3 sudu besar madu dan 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis. Gaulkan sebati dan tempek sebatian di jerawat sebelum tidur dan basuh esok pagi dengan air suam. Ulangi langkah selama 2 minggu, jerawat hilang selamanya. 

 Nanti aku post pasal kaitan jerawat dengan tubuh badan pulak ye :) 

[Gambar] Comelnya Sushi Kucing



Aku paling suka yang handbag pink tu pipi dia tembam betul.
Korang? 


10 Perbuatan yang Mewarisi Kepapaan


Salam Jumaat kepada korang semua.
Mari kita lihat apakah antara 10 perbuatan yang mewarisi kepapaan. 

1. Menjahit pakaian ketika sedang dipakai dibadan

2. Bersegera keluar dari Masjid

3. Menyisir rambut dengan sikat yang patah

4. Meninggalkan doa untuk kedua ibu bapa

5. Cungkil gigi dengan pencungkil kayi (gunalah tali)

6. Memakai seluar ketika sedang berdiri

7. Tidur selepas solat subuh

8. Menyapu rumah pada malam hari

9. Duduk dibendul rumah

10. Memanggil kedua ibu bapa dengan namanya


tidak ada hadis sahih berkenaan isu ini, tapi adalah digalakkan agar kita meninggalkan perbuatan-perbuatan yang disenaraikan seperti diatas. Yelah, tak kan nak panggil ibu bapa dengan nama kot kan?. Biadap namanya. Jadi renung-renugkan dan selamat beramal :) 


Pemuda Terlalu Gemuk Untuk Terbang

Pernahkah anda bayangkan, kalau tidak dibenarkan untuk menaiki kapal terbang kerana alasan terlalu gemuk untuk terbang?. 

Situasi ini berlaku kepada seorang pemuda Perancis, Chenais 22 yang mempunyai berat 230 kg (500 pounds). Beliau dikatakan terlalu "berat" untuk terbang menaiki pesawat pulang ke kampung halamanya di Perancis. 

Chenais

Chenais mempunyai ketidakseimbangan hormon telah datang ke United State pada tahun 2012 untuk menerima rawatan obesiti di sebuah klinik di Chicago. Pada awalnya beliau telah merancang untuk terbang pulang pada penghujung oktober, tetapi telah mendapat halanagan daripada British Airways untuk menaiki pesawat dengan alasan terlalu gemuk.

Atas sebab keadaan kesihatannya, beliau telah disarankan agar menaiki kapal untuk pulang ke Perancis.



wordless wednesday : TIPS elak menangis ketika Kupas Bawang

episod wordless wednesday hari ni berkenaan tips menahan sendu ketika potong bawang. 
Khusus untuk adik-adik dan kakak-kakak yang selalu tangkap leleh dengan bawang boleh lah mencuba tips dibawah :

potong sepuluh bijik pun rilek je :)

bagi yang tak ada chewing gum boleh rujuk lain-lain tips yang boleh di cuba seperti dibawah :


harap nya post ini membantu. 
agar tiada lagi sendu antara bawang dan dirimu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...