[Picture] 2 Minutes Personality Test - Reveal Yourself

Assalamualaikum people. 

So today I found something interesting in Facebook which is a personality test.
Since it just took 2 minutes to reveal your personality, why not you give a shot. 
 All you have to do is to pick 1 of the 9 pictures shown below :



Done deciding?. Ok good.


Lets find out what your choice says about your personality. 
Write down your choice in the comments :) 


1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. 
-Always work on self-improvement. -very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. - work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve. 

2. You are a fun, honest person. - very responsible and like taking care of others. - believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. -have a very good personality & people come to trust you easily. - bright, witty and fast-thinking. - always have an interesting story to tell. 

3.You are a smart and thoughtful person. - a great thinker. - thoughts and ideas are the most important. - like to think about your theories and views alone. - an introvert. - get along with those who likes to think and learn. - spend a lot of time, thinking about morality. - trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you. 

4. You are perceptive and philosophical person. - a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. - intuitive and a bit quirky. - often misunderstood, and it hurts you. - need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. - a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional. 

5. You are self-assured and in charge. - very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. - very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you love. - know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth. 

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. - have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. - want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back. 

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way. 

8. You are charming and energetic. - a fun person who knows hot to make people laugh. - live in a state of harmony with the universe. - spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . always remain true to yourself. -have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area. 

9. You are optimistic and lucky. -believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. - very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. - use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise.



p/s: Let wait and see who pick the same tree as me. 
have fun guys. 





[Gambar] 5 Jenis Makanan Menambah Air di dalam Badan

Assalamualaikum..

Meminum air 8 gelas sehari adalah sangat penting untuk menjaga kesihatan tubuh badan. Malah, 70% daripada kandungan badan kita adalah terdiri daripada air. 
 Tetapi tahukah anda bahawa didalam makanan yang kita makan juga mengandungi air?. Contoh terdekat, buah-buahan. 



1. Pisang
1 biji pisang = 105 ml air

2. Tembikai
1 cawan tembikai yang dipotong = 180ml air

3. Apple
1 biji epal = 130ml air

4. Yogurt
200g yogurt = 165ml air

5. Kacang panggang (baked beans)
100g kacang panggan = 75ml air


Bukan sahaja dengan meminum air secara terus, 
tetapi melalui makan juga kandungan air di dalam badan dapat ditambah. 


Untuk mengetahui 7 kepentingan air terhadap tubuh badan, boleh klik link ini.






TIPS ~ Charge Battery Handphone Cepat Penuh

Eh hye.. 

Fed up tak korang kalau battery handphone baru je charge kemudian habis, lepas tu nak kena charge lagi. Lepas tu charge nak tunggu penuh punya lah lama. 
 Lainlah kalau pakai 3310, setahun tak charge pon ok je. :p 

Jadi aku nak kongsi tips macam mana aku charge hp kejap je lepas tu penuh. 
Boleh sambung baca english novel. yeayy!. 

Sebelum charge semart phone korang,
 tukarkan mode telefon kepada "flight mode" 

Ha, macam ini. 

Selepas tu charge je HP macam biasa. 

Google image, 
"tips to charge phone faster"

keluar ini..

Tengok?? Aku tak tipu kan...



Kenyataan : Aku tak pernah lagi banding antara charge dengan flight mode dan charge masa hp off mana lebih cepat. Jadi aku tak dapat nak pastikan mana 1 tips yang lebih berkesan. maaf.  

Permintaan gila- gila di Kedai Makan..

Assalamualaikum.. 

Bila order makanan kat kedai aku selalu custom-made apa yang aku nak.
Kadang-kadang seronok jugak tengok muka orang tu berkerut-kerut ambik order tapi tak kurang jugak ada yang gelak. Sebab aku suka describe benda tu. Contohnya- 

Roti canai : 
Baiya, i nak roti canai kosong 1, nak nipis-nipis, lepas tu garing. 
Kuah nak sambal bilis dengan kari. dhal tak nak. 

Burger tepi jalan :
Burger ayam 1,  Tak nak salad
sayur cincang halus-halus ye Bang~~. ha. extra mayo, cheese pon nak.  

Bubur McD :
Miss, nak bubur mcD 1, benda-benda hijau tu tak payah letak. 

Ais Kacang:
Letak sirap merah tu je, tak payah letak gula merah dengan bola-bola kecik tu ye Kak..


Kalau ayam KFC :
Ayam semua nak bahagian atas peha. 

kawan aku pulak pernah cakap: 

"i nak kepak ayam sebelah kiri". 

weh.!!!. gelak gila-gila aku sampai nak tercekik. 




wordless wednesday : a day in office [part 2]

oh helloo.. 

Minggu lepas aku post gambar lobby office aku. Jadi harini  aku buatlah part 2 nak jamu mata korang semua  Tak de part 3 dah tau, tak semangat aku nak snap gambar opis banyak-banyak dalam telefon. Haha.

Birdview of HP Campus Cyberjaya, memang besar dan mampu menampung ribuan pekerja. 

_Finance and Global IT_ 
Ni bangunan tempat aku bekerja.

_Reception area_



_Office open area_

_tempat kerja_
ini harapan. 
-
-
-
ini kenyataan. 


keseronokan bekerja di sini -

Waktu bekerja yang flexible. Asalkan kau meet deadlines, kerja siap suma ok. 
Lagi 1 sebab boleh WORK FROM HOME. Tak perlu datang office tapi online kerja dari rumah. Amacam rasa kerja ngan company besar pakai suar tido? kau hado?.

Dress code yang tak terlalu strict. Kau boleh pakai ikut cita rasa yang kau suka.
Antaranya leggings, mini skirt, baby tee, baju punjab, jeans kaler-kaler, t-shirt, baju kurung.
Aku kalau lambat pakai jeans dengan t-shirt je senang tak payah iron. 

Internet yang tiada sempadan. Tapi bukan bermakna boleh surf benda bukan-bukan contohnya  porn time kerja. Be responsible and sensible ok. Xpayah tunggu loading lama-lama
tu pasal Youtube dah jadi macam TV aku. Sepanjang masa aku on FB.

Parking free, Kafe besar dengan harga makanan yang murah, free coffee machine, ada gym dan fitness center, dan sebagainya. (fact : HP emphasize work life balance untuk semua staff.) 

Jujurnya aku tak bercadang nak blah pergi tempat lain :) 
i love my job.


kalau nak tengok lebih lagi boleh la tengok video kat Youtube
silakan.

REVIEW : Beauty Box yang memuaskan hati | Modbox

assalamualaikum and hey to non muslims..

Since today is my review day i gonna write a review on the beauty box. Have you heard about it?.
well stay tune, because its just worth RM15 including postage.!

Awesome bukan? kotak kecantikan yang boleh dibeli dengan harga cuma RM15 ringgit. Mesti ramai yang akan skeptical pada mulanya, iyelah barang apa yang boleh dibeli dengan hanya RM9, (postage fee - RM6). But its worth more than that. :)

 ini lah rupanya modbox yang aku baru terima hari ini. 

(the flower is not included). :P

konsep beauty box ini sebenarnya dah lama. Sama ada kita bayar dan tahu produk yang bakal diterima (boleh pilih) atau pun tidak tahu barang kecantikan apakah yang bakal korang dapat. 
in short, blind date cenggitu.

As for modbox, korang daftar dekat website dia. Kemudian boleh pilih sendiri produk apa yang korang nak. Dia ada bagi pilihan :) jadi tak de la korang akan end up tak puas hati dengan produk yang korang dapat tu. 

Kena tunggu beberapa hari jugaklah baru dapat modbox ini. Aku purchase 12 September, hari ini (19 September) dapat.  Korang akan dapat e-mail update mengenai Modbox ini. 

Sila baca :


oh Goshh.. I was amused by the way the wrote the message. 
I never ever got a message from any online shop like that. This is Genius.
And they really know how to treat people nicely :) 

Inilah pemandangan yang korang akan nampak bila bukak kotak. 


Agak terharu jugak lah bila tengok ada card yang tertulis nama aku. 
Rasa dihargai sekejap .. T_T 


Mari kita tengok apa yang aku pilih.


1. UNICO | Advance UV Defense SPF 50/ PA+++ 
2. Crabtree & Evelyn | Lavender Hand Therapy
3. Crabtree & Evelyn | Somerset Meadow Eau De Toilette
4. Murad | Hybrids Eye Lift Illuminator
5. Crabtree & Evelyn | Tarocco Orange Body Lotion 

Untuk produk yang ditawarkan, ada yang full size dan juga sample.
Its fair and square right?. U got to try several products. 

Apa yang buat aku lagi suka ialah ada card yang dikepilkan bersama yang mengandungi info tentang produk yang telah kita beli. 
Descriptions given are brief and concise. 
Really helpful for those who has no idea whats the product is about. 

Jadi amacam? Korang rasa nak beli tak? 
Go and visit them here : Modbox



MODBOX
 you are beyond awesome <3

delivery: 3.5/5 
i would be very happy is i receive it the next day  (i dont wanna wait. :P)
products: 3.5/5
more range of products i hope
presentation and PR: 5/5
no flaws. good joob


p/s : sorry for a bit mixture of languages. No offense. :)

Checklist Bertunang - Apa yang perlu ada

assalamualaikum..

apabila sembang pasal bercinta, bertunang, berkahwin ni mesti ramai yang cerah biji mata eksaited nak baca. itu kalau aku lah. haha.

Ada jugak yang merisik dahulu sebelum bertunang sebab katanya mengikut adat. 
 perancangan perkahwinan mengambil masa yang agak panjang dan teliti. 

jadi apa elemen yang sebenarnya perlu untuk bertunang ni ha? 
meh kita tengok checklist. 

1. pelamin
dulu-dulu rasanya bertunang tak ada la pulak orang pakai pelamin.
duduk sarung cincin dalam bilik tak pun atas lantai tikar mengkuang makan biskut cicah air kopi. 
sangat klasik. 

tapi sekarang ni dik non, nak bertunang pun kena ada pelamin tak kira lah besar ke kecik. 
pelamin.....!!! wajib.

2. hantaran
hantaran yang diberi kepada si tunang selalunya bernombor ganjil.
let say lelaki bagi 5, perempuan balas 7 dan begitulah seterusnya. 

aku suka betul hantaran macam ni sebab guna bunga pastel nampak cantik je. 
very girlish tak la brutal sangat.  

cuma dah semua orang buat bunga ros aku lebih prefer guna bunga peony. 
tak dapat la nak pakai fresh flower sebb peony memang payah nak jumpa kat jual kat mesia. 
dulu aku pernah post pasal peony kat sini

3. bunga pegang kat tangan (hand bouquet, is it?) 

haritu aku tengok kat blog2 bride to be, dah ramai yang guna bunga pegang kat tangan tu. 
nampak cantik jugak la bagi menambah keserian majlis. tapi bila pikir costing, aku tak rasa benda ni macam perlu. 


tak ada bunga kat tangan pun takpe sebab aku ada cincin dijari :P

4. doorgift

ada sesetengah orang masa bertunang diorang buat kenduri sebab tu bagi doorgift.
dah jadi macam trend, tapi aku paling suka kalau orang bagi makanan macam cupcake ke, cookies ke. kalau sudu garpu kecik tu erm... no like. haha.

5. cincin

cincin bagi perempuan satu kemestian, tapi bagi lelaki pulak korang rasa macam mana?

harga emas sekarang RM148 per gram untuk 916. 2 bulan lepas baru RM128. Cepat betul naiknya. Orang cakap kalau bertunang pakai cincin belah rotan. Macam yang kat bawah ni, 


6. baju tunang

baju ini kat minaz boutique. Haritu aku pergi nak survey baju alang-alang dekat aku pun pergi la kedai dia nak tengok sendiri. Sumpah cantik gila, harga RM450 dia bagi free selendang. 
Sayangnya kalau nak custom made ikut size kena tunggu lagi sebulan..kecewa la sikit. 


ni pun design dia jugak, dia letak kat fb page. 
kalau korang nak tau fatin liyana pakai baju design dia lah masa jadi bridesmaid. 
klik sini

itu semua adalah antara barang yang perlu ada untuk majlis bertunang. ikutkan aku, kalau boleh tak payah nak membazir sangat. buat yang mana perlu je asalkan niat yang mulia itu sampai. 

nak bertunang je pun dah habis beribu padahal pendapatan tak sebesar mana. aku tak paham jugak la kenapa perlu dibesar-besarkan perkahwinan tu dengan hantaran yang tinggi, pelamin gedebuk sebesar alam?. 
kalau macam ni bila pon tak kahwin. 


DIY : cara membuat bunga ros kertas.

"My love is like a rose divided into two, the leaves I give to others, but the rose I give to you."
(Source Unknown) 

Harini aku mood bunga-bunga. jadi nak post pasal tutorial membuat bunga ros menggunakan kertas macam gambar kat bawah ni. cara membuat dia tak lah susah pon. cuma kena ambil masa sikit untuk mendapatkan bunga ros yang cantik. 


bunga ros ini aku buat menggunakan template sedia ada di internet. thanks google!. 
potong setiap kelopak dari template tersebut, setiap kelopak mempunyai nombor,
jadi bagi amatur tak perlu risau sebab last product korang sure nampak macam bunga, cuma bunga tahi ayam ke, bunga kemboja ke, bunga teluki ke. haaa. itu beza nya. haha. 


selepas potong, guna belakang gunting untuk membentuk kelopak. 


yang bernombor 8 itu adalah daun bagi bunga ros kita. jadi bentukkan menggikut gambar. 
gam setiap bucu kelopak satu persatu. 

cara melekatkan mungkin agak susah bagi no 1,2,3. 
ambil lidi dan balut keliling dan kemudian jadi mcm ni. 

setelah siap, lekat kelopak 1,2,3 dengan kelopak ke 4, 5 dan seterusnya. 
maka siaplah bunga ros kita. 

ini adalah gambar bunga yang aku buat haritu. semuanya adalah cubaan pertama. 
Alhamdulillah, menjadi. :)


untuk bunga kedua aku print template yang besar sikit. 


potong setiap kelopak dengan berhati-hati. 

gam setiap kepingan untuk membentuk kelopak.
sila rujuk gambar dibawah. 

bila semua dah siap, mulakan dengan gamkan kelopak yang terakhir dengan turutan kebawah. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...