Adakah Vitamin Mencegah Penyakit?

Antara berita menarik yang aku sempat baca harini pasal vitamin. 
Penting jugak untuk aku tau sebab dalam sebulan ada jugak beberapa ratus yang aku belanja untuk vitamin semata. Antaranya Vitamin C (jenama Shaklee, sebab kena paksa beli dengan kawan aku), Vitamin E untuk sapu dekat kulit dan lain-lain. Jadi betul kah berita yang mengecewakan mengenai vitamin ni?


Menurut 2 kajian yang dijalankan, vitamin tidak melindungi penuaan otak mahupun membantu mangsa serangan sakit jantung. Kalau nak baca berita penuh mengenai perkara diatas boleh pergi ke link ini.

Satu lagi berita berkaitan boleh ditemui di Yahoo Health. Menariknya, saranan Physicians ialah untuk berhenti membazirkan duit kepada makanan tambahan kerana ianya tidak perlu malah boleh membahayakan. Berita penuh di sini.

Sekarang ini aku rasa macam dah terbiasa dan diajar makan buah selepas makan,
 tiba-tiba keluar kenyataan sepatutnya makan buah sebelum makan.
 Ha. Rasa macam tu tak?


16 comments

  1. haah btl la makan buah dulu sblm makan nasi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh 23 tahun, asyik mkn buah sebelum makan.. huhu.s
      sedihh je

      Delete
  2. aahh Licha...akak pon praktis yg same...mkn buah dulu sebelom makan nasi

    ReplyDelete
  3. Yg saya baca kalau ikut sunnah Nabi makan buah sebelum makan....

    ReplyDelete
  4. vitamin is a good suppliment, but as a suppliment kita tak boleh terlalu bergantung kepadanya...itu pendapat saya laa...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  5. btl kata azlan tu..tdk digalakkan sanagt

    saya sndri pun x amalkan makan vitamin..

    tak berapa suka kot..

    pasal makan buah after mkn tuh yang bgus utk percernaan.

    ReplyDelete
  6. Sya pun mkn buah slps mkn nasik..dah terbiasa kn..hehe

    ReplyDelete
  7. 안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Dulu memang makan buah selepas makan . Tapi sekarang dah start makan sebelum makan

    ReplyDelete
  9. kadang acik terfikir.. orang sekarang ini terlalu bergantung pada ubat2 tan mahupun supplement.. sedangkan orang dulu tidak pun..amalkan hidup sihat itulah caranya

    ReplyDelete
  10. so licha kena ubah ya, makan buah SEBELUM makan nasi :)
    kalau nak jawab serious, ramai je kitorang student medic ni yang tak rasa supplement tu terlalu penting...sebab still CERTAIN food supplement pun masih guna banyak bahan kimia....even dorang cakap bahan semula jadi laa bagai bagai tu...tolong laa jangan mudah percaya and terlalu bergantung sangat pada food supplement...

    ada yang beri kesan negatif dalam jangka panjang...sekarang memang tak nampak keburukan dia,...bila dah tua nanti, bila immune badan dah lemah..fikir baik2....

    just kalau boleh amalkan pemakanan secara sihat...tu je nasihatnya...

    ReplyDelete
  11. salam...klu sponsor cash min RM 50 sis :)
    http://storybudakfanty.blogspot.com/2013/12/ga-setiap-bulan-2014-pencarian-sponsor.html

    ReplyDelete
  12. kitadah kurang sangat ambil suplemen sekara except for vitamin c..dah replace dengan fruits better kot licha!!!

    ReplyDelete
  13. supplement ni makanan tambahan..memang oleh mengurangkan sedikit sebanyak penyakit yang ada.yerp,makan buah dulu sebelum nasi :)

    ReplyDelete
  14. seeloknya kalau ambil banyak vitamin tu kena minum banyak air kosong.. lagi elok makan yang semulajadi iaitu buah dan sayur mentah.. ikut sunnah nabi kena makan buah tu sebelum makan adik... hehe..

    ReplyDelete
  15. Apa pun.. penting juga supplement tu tuk tubuh badan cuma kena seimbang dgn pemakanan semulajadi juga kan...

    ReplyDelete