wordless wednesday : TIPS elak menangis ketika Kupas Bawang

episod wordless wednesday hari ni berkenaan tips menahan sendu ketika potong bawang. 
Khusus untuk adik-adik dan kakak-kakak yang selalu tangkap leleh dengan bawang boleh lah mencuba tips dibawah :

potong sepuluh bijik pun rilek je :)

bagi yang tak ada chewing gum boleh rujuk lain-lain tips yang boleh di cuba seperti dibawah :


harap nya post ini membantu. 
agar tiada lagi sendu antara bawang dan dirimu :)

21 comments

  1. Hoho...betui2..mmg sendu nk potong bawang..siap2 pedih mata lg..tu x snggup potong bwng tu..sedih sgt..hehe..nanti nk bli singm bebyk letak kat umh...heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. boleh cuba. insyaAllah berkesan. yg letak dlm peti sejuk tu pun ok jgk.. :)

      Delete
  2. kalau akak tak de potong2 bawang ni..beli bawang sekilo..buang kulit belah dua terus masuk dalam pengisar..lepas tu boh dalam bekas bertutup masuk dalam peti sejuk..nak guna cedok je..malas nak potong2 ni..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. lagi senang kn. jimat masa..
      sesuai untuk suri rumah :)

      Delete
  3. wah lps nie leh beli gule2 getah byk2 stok utk kupas kulit bawang... hihi

    ReplyDelete
  4. Yang akak selalu buat is asah pisau tajam2 dulu sebelum start kupas & potong bawang.. Selain tu cucuk dulu seulas bawang kat hujung pisau tu baru start potong.. Heheh.. Yang lain2 ni nanti leh try wat eksperimen ni.. Heheh..
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. good info la ehehe..btw done klik iklan nuffnang ye

    ReplyDelete
  6. Wah.. bagus ikut petua ni.. Salam Rabu Licha.. :)

    ReplyDelete
  7. thanks for share..kadang2 tersendu jugak poong bawang ni

    ReplyDelete
  8. saya pernah pakai spek mata hitam time potong bawang..memang tak pedih mata..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  9. nak pinjam swim goggle kat licha

    ReplyDelete
  10. Menarik. Saya selalu letak bawang dalam peti sejuk ;)

    ReplyDelete
  11. buleh percaya ke ni licha??? hahahha.. cam tak caye je.. kalau saya.. kupas bawang tanpa lihat bawang tu... komfom dia tak idup kan bawang tu? hahaha.. lagipun..orang dah pro..biasa lah...tak caya..tanya abang mat gebu..hahahaha.. *gurau je..

    ReplyDelete
  12. hahahahahah selalu tolong mak ,aduh mata berair3.. sure ke nie ..boleh cuba

    ReplyDelete
  13. haha..
    MG dah try macam2 tp stil nanges kupas bawang
    wan MG cakap dah mmg dr dlu mcm tu
    takde petua ape pun
    tpksa la menngis kalau kupas byk ..huhu :)

    ReplyDelete
  14. Nice tips .. Huhu selalu nangis potong bawang ..

    ReplyDelete
  15. Thanks Liza..nanti boleh cuba..

    ReplyDelete
  16. terima kasih kogsi tips :)
    tip chew chewing gum tu selalu dengar, yang lain2 tak pernah lagi~
    berguna juga ni untuk ika sebab selalu je mengalir air mata bila potong bawang T_T

    ReplyDelete
  17. nice tips dear. memang sedey medey kalau potong bawang.

    ReplyDelete
  18. kunyah gula2 getah... tp puas jugak kalau hari2 memasak nk buat cm tu

    ReplyDelete
  19. Chewing gum akak tak pnh try..
    Tapi bawang sejuk tu banyak kali.. hehe..
    Mcm berkesan la ngan akak.. hikhik..

    Tak pnh citer hal ni kat org..segan la dh jadik makcik makcik tak pandai masak haha.. :)

    ReplyDelete