TIPS : Kekalkan Hubungan dengan Pasangan

“Cheating and lying aren't struggles, they're reasons to break up.” 


Kadangkala hubungan yg dibina berdasarkan cinta, tak semestinya berakhir dengan kebahagiaan. 
Ada jugak yang tercundang di tengah jalan. Jadi mungkin kita boleh mempraktikkan beberapa tips yang aku nak kongsi.

1. Konsep Transparency & Trust di dalam hubungan
Antara kau dan dia tak boleh ada rahsia. Sentiasa berterus terang tak kiralah apa situasi sekali pun. 
Dengan cara ini, kau dan dia tak perlu rasa risau yang sampai tak tidur malam. Tak delah sekejap2 nak telefon tanya kat mana? dengan siapa?. Hidup pun tak tenang macam tu. 

Trust pulak kepercayaan. Kau kena percaya dekat si dia, dan kebolehan dia. 
Jangan sesekali perlekehkan dia, mentang-mentang perempuan kau cakap dia lembik. Kalau kau sentiasa jujur dan percaya, yakin lah bahawa hubungan korang memang akan bertambah kuat. 

2. Jadi romantik & buat kejutan sekali-sekala
Kalaupun kau tu jiwa rock kapak, sekali sekala jadi lah romantik sikit. Bagi bunga ke, bawa pergi tempat romantik ke, nyanyi lagu jiwang ke. Walaupun benda tu nampak macam isu kecil, but its a big matter.
jangan sampai nanti pasangan mula komplen cakap "alah.. kawan i tu, husband dia buat cenggini.. cenggitu.."
I feel you bro, pompuan memang kuat sembang pasal pasangan. Cuba nyanyi lagu romantik 1, setahun pun dia tak habis sembang pasal tu. hihihi..

Kalau balik rumah tiba-tiba tengok meja dah berhidang dengan lauk mesti best kan?. Ini untuk suami la. Cuba ada usaha sikit, masakkan untuk dia lauk kegemaran ke. Paling tidak pun pergi beli. 
Nyalakan lilin, buatlah ucapan romantik sikit. Tak perlu tunggu ulang tahun pun takpe. 
Kalau si dia cakap buang tabiat, lantak lah. But she will be super duper happy. 

3. Bagi perhatian & jadi pendengar 
Paling mudah ialah bila ada masalah, tanya dan cuba untuk dengar dan paham apa yang si dia cuba sampaikan. Bear in mind, your loved ones pun manusia, kadang-kadang dia ada problem. Jadi pinjamkan telinga dan bahu untuk dia luahkan apa yang dia rasa. Walaupun jauh dan sibuk tapi luangkan sikit masa untuk berhubung. A simple message as "I LOVE YOU" can make the sadness fade away. 

Walaupun tak minat dengan apa yang si dia bebelkan, berikan dia masa untuk luahkan semua.
Jangan nak potong line pulak "Awak ni tiap hari bebel...." hmm..
itu memang nak mintak parang.! --kalau aku lah. haha.

4. Jadi peminat NO 1 pasangan anda
Selalu aku tengok pasangan post apa2 kat FB sorang lagi tu buat tak layan je. Komen tidak, like pun tidak.
Come on!!!!.. Kalau gambar retis laju kau like ye Leman?.
Bukanlah sampai nak post status yg manja-manja semua. Tapi sekurang-kurangnya bagi la perhatian sikit kepada apa yang pasangan buat. Contohnya, si dia upload gambar di Instagram.
Like pun dah cukup. 

Tak jeles ke tengok orang lain yang tak kenal komen kat gambar pasangan:
--cantik nya awak
--comel larh.
--wauu.. so stylo.

korang?
---- (habuk)

5. Jadi lah seperti mula-mula bercinta
Cinta memang indah pada mulanya, tapi liku-liku yang perlu dilalui tu perlu lah dihadap dengan tabah.
Bila gaduh, pujuklah si dia. Jangan biarkan aje. Macam kalau luka, tak letak ubat. 
Lama-lama kalau luka di tempat yang sama akan menjadi lebih dalam. 

Saat kau rasa nak putuskan hubungan/ cerai pikir balik apa yang kau pernah suka pasal dia?
Apa yang membuatkan kau nak kahwin dengan dia?.
Lagi 1, kalau dah ada anak.. Tengok muka anak-anak kau. 
Sanggupkah kau biarkan mereka tanpa ibu/ bapa hanya kerana rasa cinta telah tiada?



Sayangi pasangan kerana Allah :) 
Sebab itu sahaja yang akan membuatkan korang semua kuat dan tabah mengharungi cabaran. 


40 comments

  1. tips berguna kepada mereka2 yang berpasangan :)

    ReplyDelete
  2. hihi..tips yang bagus dear...selalunya saya memang jadi pendengar yang setia..asyik citer je..kalau saya mang tak la membebel..stry dia memang tak pandai habis..hahahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa.. tulah kan.. licha kadang2 pun bebel jgk..
      kalau ada benda tak kena je kena la dia tadah telinga.

      Delete
  3. agreed..konsep Transparency & Trust itu sememngnya layak untuk menjadi no 1..tanpa ada kepercayaan buat apa nak bercinta kan??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sgt. sebab itu yang paling asas pun..
      kalau nak kekal dlam hubungan pun mesti percaya each other

      Delete
  4. Replies
    1. xp dear :) nnti dah ada boleh cuba tips ye.
      hee... better tak ada dari ada yang teruk. kan?

      Delete
  5. setuju dengan semua tips ni adik.. yang penting saling mempercayai antara satu sama lain.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau percaya insyaAllah xkn jadi pape..
      kan? hihi..

      Delete
  6. Setuju aje...kepercayaan tu penting...and have to respect each other...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 bila tak percaya tu lah mula hilang respect.
      kan. kena selalu berterus terang.

      Delete
  7. Wah.. best. Setuju.. suka yg no 2 tu.. mmg biasanya rockers tu mmg jiwanya romantik sebenarnya.. dlm hati ada taman.. senggaattt lah!! :D
    menabung churp2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan? cuma mesti tak mau mengaku je tu. hihi..
      tenkiu Khir. licha pun dh do the same

      Delete
  8. Sya sukar mempercayai pasangan ni..huhu trauma2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm.. takpe dear.
      nnti mesti akan dapat yg lebih baik daripada yang sekarang. :)

      Delete
  9. Tqvm... tips no. 2 tu tak boleh buat selalu... nanti terkejut banyak sangat bahaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..
      terkejut selalu nnti lemah jantung pulak. problem.~

      Delete
  10. berguna tip2x ni...tp kdg2 ssh nk buat..kih3x..esp tang romantik tu..klau jenis xromantik mmg rse ssh gile tang ni...kah3x

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. kekadang tu kena usaha lebih sikit untuk pasangan..
      :) kadang-kadang kena ubah style jgk

      Delete
  11. saya sokong tips2 ini! hehehehee

    ReplyDelete
  12. waa.. ni mesti dah banyak pengalaman ni.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. silap semata. :) tips tu memang pernah buat.
      tapi dengan orang yang sama je pon. tak pernah lagi buat dekat 2,3 sample yg berlainan.

      Delete
  13. Suka yang no4 tu . Perghhhh tak ramai yang macam tu kot. Series agree dengan entry ni. GUDJOOB licha. you cool! (: xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. kadang2 tak terpikir kan?.
      Sentap jgk tau kalau bf buat tak layan je kat FB.
      benda simple tu la yg bermakna pon. nnti boleh praktis dengan husband ye Edora .

      Delete
    2. Husband takde lagi lah kak. FB takde. Itupun kongsi dengan tsayang. Haha.

      Delete
    3. haaa.. cenggitu lagi baik. dapat yg halal lagi senang :)

      Delete
  14. ini dah boleh dah ni, boleh daftar jadi doktor chentaa ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha.. boleh la sesiapa nak sesi kaunseling dengan licha.
      doktor cinta xd tauliah . :)

      Delete