(Pendedahan Eksklusif) Jenis-jenis komen yang menarik & Kreatif

selalu bila aku pergi blog orang, kemudian aku tinggalkan komen. Aku mesti tertanya-tanya apa cara atau sistem yang diguna pakai oleh tuan punya blog?. Dia baca tak setiap komen yang dia dapat?.
Lagi-lagi kalau mempunyai follower yang ramai, contohnya Yumida, dan Yui . 
You know who they are, right?...

Selalunya aku akan komen balik komen-komen yang orang tinggalkan bagi setiap post. 
Kalau kau tulis panjang, panjang la aku tulis. Kalau hashtag, hashtag jugaklah aku bagi. Umpama memulangkan buah paku keras. Giteww... 

Semua komen yang aku screenshot adalah hak milik blog aku. Jadi semuanya aku punya, kalau kau nak jugak komen comel-comel camni, mintak owner komen kat blog korang. hihihi. 


1. Komen hashtag feeling-feeling #Instagram 

baru sepadan kan komen kita ?. heee.. 

2. Komen Panjang macam karangan SPM
aku yakin orang yang komen macam ni memang dah pernah jawap soalan spm karangan 500 patah perkataan. :) macam akak dari catatan sensasi suami isteri ini.
Ramalan aku mesti A+ time SPM. Kiranya akak nak ulang kejayaan yang sama dengan komen kat blog aku 

macam mana pulak aku balas?
tak la panjang sangat kan?

3. Komen SPAM
Apa itu spam? Spam ialah satu perbuatan melakukan iklan sesuka hati tanpa melakukannya di tempat yang sepatutnya. Contoh termudah : Komen di gambar istagram Atitaharis tapi jual barang sparepart motor. itu spam!. 

Kalau dapat macam ini nak buat macam mana? 
Selalunya orang akan ignore, takpun delete. Paling kurang pun akan di mark as spam. 
Aku mood bagus hari tu  jadi beginilah jawapannya.
secara ringkas aku nak cakap "bulls*^#". haihh..

4. Komen Sweet Macam Gula
Kebanyakan follower aku termasuk dalam kategori ini.
Semua ayat komen manis belaka tetapi yang paling manis adalah seperti dibawah :


Ramai jugak yang selalu singgah dan komen cakap klik nuffnang aku.
 Jadi aku ucapkan TERIMA KASIH sangat-sangat. Harapnya bertambah la pendapatan lepas ini walaupun tak pernah lagi cash out. (-_-') sedih tau uolls. 

jadi aku nak bagi tahu bahawa aku baca setiap komen, dan cuba sehabis baik untuk reply setiap satu di blog ini, dan kemudian di blog si pengkomen. Dan untuk korang tahu juga, setiap kali aku melawat aku akan klik IKLAN kt blog korang. Walaupun aku tak cakap atau tak tulis di ruangan komen sebab terlupa nak mention. Jadi aku harap semua orang clear~ 

hah, apa lagi???.. Komenlah cepat!.
#camonlah #komensikit.

hee. .love ya

62 comments

  1. macam2 jenis komen pun ada ya haha, biasa laa, manusia ni berbeza2, ragamnya pun berbeza2 laa :)
    ika pun sama je, macam2 jenis komen ada, komen positif berlambak sangat dan komen negative ada laa terselit 2-3komen hewhew
    ika baca je setiap komen2 tu dan akan cuba balas satu2 komen di blog ika tapi kadang2 ada je yang tak terbalas sebab tak perasan pun ya, belek2 entri ehh ternampak komen baru lak mihmih

    kadang2 ika pun tak mention if ika klik2 nuffnang sesapa, asalkan orang tu ada nuffnang advert ika klik je, bukan susah pun, kadang2 beritahu, kadang2 tak (sebab malas) miahahha
    komen panjang dah ni, harus stop dah heee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah la komen yang pertama. komen panjang berjela pulak tu.
      hihi.. gurau je. alaa.
      tak kisah pun dear.
      nak buat komen curahan hati pon boleh.
      sedia je akak membacanya..

      tips akak kalau komen negatif tu baca sebelah mata je. jangan bukak mata 2-2 nanti terbeliak pulak.
      hahahha.. gurau je.
      sedaya upaya akak visit balik.
      so tak perlu risau komen anda tak terbaca. :)
      cuma kalau post yg dah lama sangat tu maybe tak terpandang.

      Delete
  2. hahhaak..memang retis la ...pelbagai jenis komen kan..saya ada juga buat entry pasal komen mengomen ne...tapi layan je lah...sebab org tu sudi singgah blog kita...biarpun komen dia tiada kena mengena dgn entry..hehehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya cenggitu lah kan. kalau dah komen merapu pun licha layan kan aje.
      asalkan sudi singgah pun dah berbesar hati sangat dah. Alhamdulillah :)

      Delete
  3. rasa macam nak buat komen yang karangan SPM tu je.. biar lantak...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. biar gigih licha nak baca 1 per satu.
      biar jenuh nak menaip komen balas.
      hahhaha..
      ok saje. semua diterima..

      Delete
  4. Wah.. komen sweet mcm gula huhu.. mmg mcm2 perangai komen ni kan Licha..:D
    menabung lagi & slmt berhujung minggu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. terima kasih ye Khir salu je singgah sini klik nuffnang licha
      tulah orang semua komen unik2 belaka. :)
      buat happy time stress bila baca

      Delete
  5. Sya suka komen pening2..ayat pusing2..haha..maafla..tapi mmg sesaja nk tnggal jejak dan memeriahkan ruang komen..ngeh..ngeh..

    Liza..klu bleh..msg/wechat atau wataap alamat liza kat sya kat no yg ada kat blog saya ya..ada menda nk bagi ni.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. helloooo my dear,
      haa, panjang sikit helloo tu sbb licha lambat reply komen nih.

      pandai je syaz ni menggembirakan licha. dapat hadiah pulak ..
      hihi..
      tenkiuuuu

      Delete
  6. suka entri ni: ) nampak ketulusan anda.Memang kadang2 bila kita hantar komen tu, kita setuju dan gembira dengan perkongsian yang dipost.Tentang klik iklan kwan2 kat blog tu, setuju jugak. heee..salam kenal n follow awak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih cik matahariku,
      licha suka kalau orang singgah borak2 sikit. hihi..
      komunikasi 2 hala kata orang.
      gitulah.. kalau licha singgah mesti klik iklan salunya..
      :) moga rezeki bertambah..

      Delete
  7. ha..ha..so funny..
    paku keras.. aku balaskan..
    setuju lg panjang org tu komen..lg panjang kita balas...baru fairkan??
    nice entry..buat ketawa hujung mingg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. tahniah awak berjaya ketawa.. haha.
      itulah kadang2 tak nak la rasa sunyi je blog ni tanpa komen gila2 para pengunjung.
      ecewahh.. konon bajet blog ni mcm pukhet, tempat orang datang membeli belah.
      singgah selalu ye awak. :)
      moga-moga
      amin

      Delete
  8. hahahaha. sengal la. tak boleh blah part komen macam karangan SPM tu.. lily pun balas panjangg macam SPM.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. gerenti dear :) i will work and put much effort macam mana si pengkomen mengerah keringat beliau.
      haha.. kadang-kadang salu jugak komen gila2.
      sentap sikit kalau komen beria tapi owner tak reply.
      krik krik krikk.. bunyi cengkerik. huhu

      Delete
  9. hahaha.. macam2... semua jenis komen2 tu pernah dapat, kecuali yg hashtag tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang hashtag tu mesti si pengguna tegar instagram. :)
      layan kan aja lah. baru meriah.. ye tak? hihi

      Delete
  10. hohoho..ade nama kat atas
    aah kan licha, kengkdg ramai yg mengomen, x terbalas nak jejak balik
    esp bila balik kpg ni, masa utk berblogging terhad
    perasa bersalah x dpt terjah tu mmg sentiasa ade...

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah.. huhu.. sebab licha cuma up entry sehari 1,
      weekend memang tak blogging.
      jadi masa memang agak terhad. kalau mampu singgah jugak la semuanya.

      Delete
  11. Salam Licha,,check my blog. Awk menang utk November top commentator.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok berita yang sangat gembira ni..
      happy benarlah patik menerima perkhabaran dari tuan hamba :P
      yes yes yes. sorry lambat komen. kepala pening

      Delete
  12. Komen yg lari dr topik pun ada. Hehe.
    Layan je lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yg jenis freestyle. orang suruh pakai kemeja g opis dia pakai t-shirt hard rock cafe..
      gitulah manusia baru meriah dunia nih..
      hihi..

      Delete
  13. saya suka citer ni, tapi klu hero pakai dedorant saya rasa lagi menjadik gerak tarinya.lagipun hero nampak secocok ngan bulu idung heroin yg tersanggul rapi.. berendoi2 mengikut irama lagu

    #komenkelaut

    ReplyDelete
    Replies
    1. #komenkepantai

      kalau pelakon tu pakai bikini lagi bagus dari kain pelekat. sebab boleh menampakkan bulu dada serta 6 pax beliau. Malah mampu menarik lebih ramai ke panggung wayang. Bulu dada tak perlu disanggul rapi, cuma di curl bak rambut kerinting alicia keys.

      :) boleh jadi pengolah sukan tak cenggini gaya nya? haha

      Delete
  14. Kita akan baca artikel sebelum komen..at least lebih relevan kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye setuju sangat.
      sesetengah tu men hentam je. tapi tak pe lah. niat tu lebih penting.. hihu

      Delete
  15. hai...salam perkenalan....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan Alin :)
      jemput singgah selalu ye. hihi

      Delete
  16. bgusnye smpai komen SPAM pun reply...ahahahha...tq ye klau penah klik nuffnang sy =)
    sy pun slalu jenguk sini cuma kdg2 xkomen aje..pembaca senyap gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah singgah pon dah cukup baik apa.. hihi..
      kira mcm pelancong la saje melawat..
      tenkiu yee

      Delete
  17. Hehehe suka dengan cara licha sebab nampak sangat-sangat yang Licha hargai setiap komen dekat blog Licha. Ada sesetengah blog kalau kita drop komen, tapi diorang tak pernah nak reply, so rasa macam ralat sikit lah kat situ. Hehehe, well done! Orang berbudi kita berbahasa . Hehe. Kalau yang jenis tulis panjang2 tu, memang lagi panjang lah yang kita reply, haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. itu yg susah tu kadang-kadang. sbb kalau komen of coz la harap orang tu baca kan.
      klu tak bek conteng kat dinding je. :)
      kalau free insyaAllah licha singgah ye.. nnti GA licha mggu depan sila kan join..
      boleh la kita semua berkasih sayang. hihi

      Delete
  18. hahaha komen macam karangan SPM. Takut nanti tercomment panjang-panjang boleh pula jadi entri satu blog komen tu. Tapi itulah kadang kala, ada orang bila dah ramai sangat komen dia malas nak reply atau komen balik, baguslah Licha ni ^^ #baguslahlichani #lichaforthewin

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau orang datang rumah bagi buah tangan, kita ambil tak? mesti ambil kan.
      pastu kita mesti kena jamu dia makanan kan? haaa..
      anatomi yg mudah untuk orang yang singgah. tak kisah la kalau pelancong pon.
      datang nk usha2 je.. hahaha... gituwww cara mak jemah nak komen kt blog sendiri.
      dah orang berceloteh,
      licha layankan aje.
      . #hoihhashtagjugakdahkenapa. haha

      Delete
  19. wahh macam tu pon boleh..siap hastag bagai haha..layan...pape pon tuan punye blog nie memang slalu bw blog zyra..thanks ye^^
    done klik 2 nuffnang hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah zyra ni..hihi.. licha salu je singgah cuma kalau tak selalu tu sebb bz.
      nak blogwalking pon kena tunggu air surut. kalau banjir susah nak meredah.
      haha.. boleh je. tenkiuuu <3

      Delete
  20. salam...singgah sni jap...sy dh follow...jom singgah dan follow sy di http://jejakacoklat.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah follow balik dah jejaka coklat :)
      tenkiuuu ye

      Delete
  21. 35 peserta telah join :D.. ADE SURPRISE BARU..! 3 BLOG AKAN DIREVIEW ! so...cepat tinggalkan link di blog ^_^
    http://syiralokman.blogspot.com/2013/11/segmen-i-will-follow-you-by-syira-lokman.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. menarik ni dear :)
      hihi.. tengoklah kalau ada masa boleh join. sbb skrg ni bz sikit.

      Delete
  22. hahhahaha lepas nie nak comment panjang 360 patah perkataan lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. sila karang dengan baik tanpa kesalahan tatabahasa ye. :)
      kalau salah potong 2.5 markah.. hihi

      Delete
  23. komen mengikut kefahaman masing masing.Ada yang betul² baca dan ada yang sekadar komen.Kalau dah komen spam tu bagi delete je sudah..rajinnya lilylicha membalasnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. sebb kalau yang spam ni memang jenis tak paham bahasa.
      tulis la apa pon, bukan dia paham. :(
      kadang-kadang entry panjang sangat, kena jugak la baca sampai habis baru dapat komen.
      nanti #kelaut pulak. hihi

      Delete
  24. alololo #malulahkiter #tekopmukagunabantal #sengihpalingmanis

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.. sengih paling manis tak pe. jangan masam2 pulak.
      :) #banggalah sikit. hihi

      Delete
  25. hehehhehe nak komen sweet2 la... macam2 jenis komen ade sekarang nie.. paling popluar hashtag!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes op coz :) #silakankomen .. senang sikit kot nak search. kalau hastag.
      alaa.. tak reti nk hashtag #sangat

      Delete
  26. Ohh comment pun ada jenis-jenis dia eh? Hehe Nad comment ikut mood & kesesuaian je kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kita.. hihi..
      licha pun komen ikut situasi dan keadaan. :)

      Delete
  27. kalau macam lan lak jenis comment yang macam mana???mohon maaf laa kalau ade komen yang menyinggung tuan punya blog..hahahaha..tapi sy pelik zaman sekarang masih ade lagi orang nak comment berbentuk spam walaupun peratus untuk orang vaca comment spam sampai habis tu ialah 0,1 %...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. azlan punya comment style goody-goody. :)
      kiranya yg kategori manis gituw. tak pe menyinggung pun. liza xkisah asalkan jujur.
      :) spammer cenggitulah. sikap tak berputus asa harus dipuji..hihi

      Delete
  28. Replies
    1. bukan kah dah dikomen? hahaha.. ke masih tercari2 lagi? hihi

      Delete
    2. Wooo... kat sini rupanya nak komen. Muahahaha. Memacam, komen-mengomen punya cerita.

      Delete
    3. kenapa profile not available? meh la link blog. nak blogwalking. hihi

      Delete
    4. Hek? Awak dah pernah bw kat blog saya la. Tak perasan? Hehehehe.

      http://m.braderpet.com

      Delete