Pemuda Terlalu Gemuk Untuk Terbang

Pernahkah anda bayangkan, kalau tidak dibenarkan untuk menaiki kapal terbang kerana alasan terlalu gemuk untuk terbang?. 

Situasi ini berlaku kepada seorang pemuda Perancis, Chenais 22 yang mempunyai berat 230 kg (500 pounds). Beliau dikatakan terlalu "berat" untuk terbang menaiki pesawat pulang ke kampung halamanya di Perancis. 

Chenais

Chenais mempunyai ketidakseimbangan hormon telah datang ke United State pada tahun 2012 untuk menerima rawatan obesiti di sebuah klinik di Chicago. Pada awalnya beliau telah merancang untuk terbang pulang pada penghujung oktober, tetapi telah mendapat halanagan daripada British Airways untuk menaiki pesawat dengan alasan terlalu gemuk.

Atas sebab keadaan kesihatannya, beliau telah disarankan agar menaiki kapal untuk pulang ke Perancis.



24 comments

  1. Kesian dia..tapi memang ada kes macam nikan licha..kena make sure tak overweight...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. kesian jgk. sbb hormon tak balance. tu yg jadi gemuk

      Delete
  2. knp?
    kalau slagi dia muat nk msuk pintu, boleh diri sndiri and dduk dlm pesawat dan dia mmpu nk byr fee
    apa lgi yg mnghalang dia ..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb diorg konsider keadaan kesihatan dia. :(
      takut jadi apa2 masa tgh terbang. itu yg diorg tak bagi.

      Delete
  3. Kesian betul bila dah obes sangat sampai macam ni. Nak balik kampung pun jadi susah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm.. :) kena bersenam jgk. walaupun kurus tapi tak semestinya fit

      Delete
  4. Alahai kesiannya. Tapi takut pulak dengar berat badan dia sampai 230 kg. Sy underweight. Dia punya berat 6x berat sy. Bak sini la sikit isi tu. Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. try la makn vitamin B co. cuma kalau metabolisme tinggi memang pyh nk naik la jgk kn?.
      p/s: nampak tak komen bertimbun tu? harap menang. hehe

      Delete
  5. Moral of the story, jagalah kesihatan diri kita.. Keep fit and healthy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup setuju sgt :) kalau gemuk tapi sihat takpe lagi lah

      Delete
  6. besar nyer.. takut flight tak stabil nnt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah. risiko jgk kan. kalau dh terbang nnti ada pape jadi pun ssh jgk. sebb tu dia tak bagi naik flight

      Delete
  7. Kesian dia..tak dpt naik kapl terbang nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm.. tangguh plak tu nak balik.. byk duit nk byr hotel + kapal

      Delete
  8. laaa...kesian plak tengok badan dia camtu..tapi rasanya bukan pasal kapal terbang tak mampu tampung berat dia..mungkin sbb seat tak muat utk dia..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha.. tu la mslhnya. kesian jgk sbb dh beli tiket tapi nak naik tak boleh. last2 kena balik perancis naik kapal je.

      Delete
  9. Siannye.. Gemuk sgt pun takboleh..

    Jaga kesihatan, jaga badan! Haa :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye. betul.. kena selalu exercise jugak..

      Delete
  10. Huh.. tebal lemak dia ye mcm tu.. mmg susah klu terlalu gemuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. ssah sebb dia ta kboleh bergerak. kena dduk atas kerusi roda. :(

      Delete
  11. Perkongsian yang sangat menarik. (^_^)

    ReplyDelete