5 Tips ~ Hilangkan Jerawat dengan Berkesan (Bahan Semulajadi)

Jerawat memang tidak dialu-alukan kehadiranya apatah lagi kalau menempek berhari-hari di muka. Boleh menambahkan stress yang paling aku tak suka yang tak ada mata tu. Dia timbul tapi tak boleh picit. Haihhh.. Blame the hormone then. Kalau nak hilangkan parut boleh juga beli scar serum, tapi pastikan tinggi kandungan vitamin E. 

Aku lebih suka pendekatan menggunakan barang semulajadi untuk menghapuskan jerawat. Bukan apa, kalau boleh nak jimat dan mengelakkan pembaziran dari beli krim jerawat tapi berkesan tu belum tentu. Kalau tips yang aku kongsi ini cuma menggunakan barang-barang di rumah jadi jom ramai-ramai kita cuba. :) 

1. Jus Aloe Vera
Sapukan jus Aloe Vera 2 hari sekali dapat membantu menyembuhkan parut jerawat. Macam aku, lebih suka kalau ambil lendir kemudian sapu terus ke muka. Senang, dan cepat. Petik je depan rumah. 
Parut jerawat aku pun cepat pudar. 

 2. Bawang Putih
Mungkin agak pedih dan menyakitkan, tetapi bawang putih dikatakan terbukti mampu merawat jerawat.  Gosok/ Sental bawang putih mentah ke bahagian yang terlibat beberapa kali sehari, ia dapat mengurangkan parut. Masalah jerawat yang kronik juga dapat disembuhkan menggunakan bawang putih. **Tidak digalakkan kerana terdapat maklum balas yang negatif mengenai penggunaanya.

3. Tomato
Tomato sangat terkenal untuk kecantikan kulit. Ia boleh digunakan untuk rawatan blackheads dan pori terbuka pada permukaan kulit. Belah tomato dan lumur/gosok pada muka, biarkan selama 15 minit. Cuci dengan air. Rawatan ini sangat sesuai untuk orang yang muka berminyak. 

 4. Timun
Timun selalunya orang cicah dengan sambal sambil makan nasi lemak. wohh. sedap.
Tapi kalau nak cantik bolehlah blend timun sehingga hancur dan menjadi sebatian kemudian sapu di kawasan berjerawat. Biarkan selama 30 -45 minit kemudian bilas. Ini adalah cara termudah menghilangkan jerawat.
Selain itu, kulit akan nampak lebih muda.

5. Madu
Madu ialah "a natural bacteria fighter and mosturizer"  
Ambil satu sudu besar madu dan sapu keseluruh bahagian muka, biarkan selama 20 minit. Cuci menggunakan air suam dan ulanginya setiap minggu. Hasil?. Tiada lagi jerawat. :) 

kaedah kedua ialah ambil 3 sudu besar madu dan 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis. Gaulkan sebati dan tempek sebatian di jerawat sebelum tidur dan basuh esok pagi dengan air suam. Ulangi langkah selama 2 minggu, jerawat hilang selamanya. 

 Nanti aku post pasal kaitan jerawat dengan tubuh badan pulak ye :) 

167 comments

  1. Lebih baik guna cara tradisional kan daripada guna produk .. Jimat duit (y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. produk dia jual tu pun belom tentu selamat untuk kulit. takut bahan kimia je. :)

      Delete
  2. Sya pnh leatk aloe vera tu..gatai2 muka kejap..hehe..tapi mmg elok muka..licin dan xde jerawat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. licha pun salu buat time kt kampung. sbb tanam depan rumah je. so far memang pudar la parut jerawat suma. even tak licin mcm kulit bayi. lols

      Delete
    2. Lame x parut jerawat 2 nk pudar?

      Delete
    3. hye Ana :) depends dekat jenis dan saiz parut jerawat tu. :) kalau guna benda-benda semulajadi agak lambat -lebih kurang sebulan, (tapi tak berbahaya la kan). kalau nak guna produk mungkin boleh cuba vitamin E. licha guna jenama Palmer's .

      Delete
  3. info yang bernas dear..biarpun muka kita tanpa jerawat..tapi boleh d praktikkan..xox0

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh.. untungnya!. hehe. ni yg jeles nih

      Delete
  4. Replies
    1. Tenkiu Ty!. haa. liza pun seru jugak !. hee

      Delete
  5. bwg putih tu yg plg x thn, pedih kot... btw tq for info

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergenang air mata kot, nak lagi power kulit kayu manis. siyes pernah try.
      taubatt.

      Delete
  6. tips yang baik ni licha...
    ika cuma sesuai guna cara no.1..guna aloe vera tapi macam licha cakap laa juz ambil lendir takde nak buat2 jus bagai..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lendir lgi mujarab rasanya. hehe.. :)

      Delete
  7. nice sharing! boleh diamalkan ni untuk mereka yang berjerawat :D

    jemput datang ke website baru saya ===> syokbah.com

    ReplyDelete
  8. tips berguna...tapi best tu picit jerawat haha syok je kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju Nik. tambah yg kecil2 tu.. gatal tangan nak usik

      Delete
  9. yg lidah buaya n tomato tu pernah tgk org guna
    aah byk khasiatnya kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. bagus dan senang nak cari. tak mahal pon. hee

      Delete
  10. wahhh dapat ilmu baru ,, bawang putih ?? ohh noo

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. yg hebat boleh la mencuba bawang putih. level pedih tahap 10. hee

      Delete
  11. Alhamdulillah.. dah tua tua ni shin xde jerawat #sengih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah tahniah #untunglah #mukamodel lettew. heeee

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Kita cukup stress kalau ada jerawat...nanti kita cuba salah satu ya...thanks for sharing licha..nway kita menabung kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tenkiu ye Raudzah :) hm.. itulah baik guna bahan semulajadi dari chemical.
      nanti takut baik skjap tapi lama2 rosak kulit

      Delete
  14. tomato dengan timun tu benda yang paling senang nak cari..so nanti boleh laa cuba..muka pun dah ade jerawat sikit2 nie..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la diamalkan tau. hehehe..
      omato tu berkesan jgk. bagi kulit lembut, licin.

      Delete
  15. Perkongsian yg baik.. thanks sharing Licha.. menabung INTI sini.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank Khir :) harap2 dpt la dicegah jerawat di muka

      Delete
  16. Elok ada panduan hilangkan jerawat ni. Jerawat ni kalau tak berjaga, kelak meninggalkan parut. Kalau dah berparut memang susah nak hilang, tak pepasal jadi tak hensem muka berparut macam kawah kat bulan seperti saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm.. kena jga awl2. kdg2 psl hormon pon ye jgk.
      kalau cmtu tak boleh nk kata apa jgk lah :)
      selamat mencuba ye

      Delete
  17. kadang2 gune cara tradisional pun best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. jimat dan cepat.. hehe.. :) guna barang dapur je

      Delete
  18. dah try putih telur ngan beras pulut tak?dulu saya amalkan macamtu gak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. putih telur dah. :) tegang gila muka. haha. beras pulut tak pernah lagi. cane tu?.

      Delete
    2. Cm mane nk guna putih telur?

      Delete
    3. Hye Anon. hihi.
      hm.. ambil putih telur lepas tu sapu kat muka. biarkan sampai kering.
      lepas tu cuci air suam. :)
      oh. lainkali letak la nama ye

      Delete
    4. Telur tu mesti d masak atau tidak ¿

      Delete
    5. Telur putih tu x pyh msak, pkai yng mentah pnya

      Delete
  19. salam..
    owh info yg bgus.. yg tomato tu pnah try :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan tomato tu? licha buat dulu pedih sikit la

      Delete
  20. Peluang Bisnis Dahsyat Yusuf Mansur. "Orang islam harus KAYA"
    dan "Beli Kembali Aset Indonesia" dengan INDONESIA BERJAMAAH
    Segera Amankan Posisi Anda, Segera JOIN bersama
    Komunitas VSI , bisnis terbaru Ustadz Yusuf Mansur
    Dengan Produk V-pay ( Virtual Payment ) Anda akan
    dimudahkan dalam hal urusan pembayaran listrik,
    telpon, pulsa, PDAM, TV Berbayar, Internet, Asuransi,
    Kartu Kredit dan lain-lain. Transaksi dapat dilakukan
    melalui Website, SMS, Android, BlackBerry, iPhone dan YM.
    Penasaran Dengan Bisnis Ustd. Yusuf Mansur ini Kunjungi Website: KLIK DISINI

    ReplyDelete
  21. Blend timun je ke?nk kne letak air sikit x

    ReplyDelete
    Replies
    1. timun tu kan dah macam berair sikit kalau blend dengan biji.. :)
      sebab kita nak dia pekat, jadi btak perlu air. ok

      Delete
  22. Yg tomato tu hilangkan jerawat atau bekas jerawat? Saya ada bekas jerawat di muka. Stress

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bekas jerawat kan dear, licha guna lidah buaya.. macam gatal2 sikit tapi bertabahlah..
      hihi.. tomato ini dia banyak function. kalau selalu buat nnti kulit jadi cantik. insyaAllah

      Delete
  23. Yng madu tu .. nak kene buat sekali semingu ke ?¿

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye Bayo. :) yup. buat seminggu sekali pon boleh. Kalau rajin 2 atau 3 kali..

      Delete
    2. kesan dia tmpoh jangka masa panjang. sebab madu sangat banyak khasiat nya . boleh cuba google. :)
      kalau nak guna produk, mungkin boleh cuba Thursday Plantation - Blemishes Cream beli dekat Watson/ Guardian. Harga dalam Rm20 kot (dah lupa).Krim jenama lain pon boleh contohnya- Oxy.

      Kalau pakai acne patch pon boleh. dia bentuk bulat, tampal kat jerawat. kecik je ..
      harap membantu :)


      Delete
    3. Ooo~ bleh sya tau mna yng bgus d guna ¿ .. mna lagi bagus Tradisional style atau Modern Style ¿ .. sya dah beli yng Oxy .. mcm tak berkesan je =="

      Delete
    4. Better pkai yng tradisional,klau modern tkut lgi truk muka

      Delete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Bwg putih effect lame mne

    ReplyDelete
    Replies
    1. efek dia tak cepat sangat.. ikut orang jugak.. kadang-kadang sampai sebulan-dua baru nampak kesan

      Delete
  26. tima kasih atas info yg berguna

    http://tipsihatselalu.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. tomato mmg elok...muka pn jd licin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu.. rajin2 la gosok tomato seminggu sekali

      Delete
  28. Perkongsian yang sangat menarik admin. Menurut kajian dan respon dari pengguna vitamin E, mereka mengatakan bekas parut jerawat serta parut luka hilang dan meninggalkan kulit yang bersih dan cantik selepas mengambil vita E secara oral dan menjadikannya sebagai masker. Ada yang mengambilnya secara konsisten, untuk 3-4 bulan, bukan sahaja parut hilang, malahan jerawat pun dah tak timbul lagi. Saya ada kongsi testimoni mereka di sini, http://bit.ly/1f7OeYq

    ReplyDelete
  29. thanks..good info..tomato memang hilangkan blackhead :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. kalau guna selalu memang akan dapat hasil muka yg cantik

      Delete
  30. Replies
    1. madu secara keseluruhan memang baik untuk muka.. boleh buat mask untuk kecantikan kulit.. :)

      Delete
  31. Kak licha~ Hm, kite ade jerawat yg kecik2 tu cmpur parut skali.. cmne nk buat eh ? Kne buat smue ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye Dearie :) ..
      jerawat kecik2 tu kan. salu akak picit je.. (hihi. tapi tak elok buat tau).. boleh jugak letak tomato atau madu. lumur kat muka.. lama2 nanti kulit akan jadi elok. insyaAllah. Akak cuci muka + scrub (seminggu 2 kali) , lepas tu pakai mask. kalau nak mudah guna je putih telur. jimat :)

      parut pulak dear, boleh letak krim vitamin e. tapi beli yang dekat farmasi/watson/guardian ye.. before tidor letak.. lama2 parut akan pudar. mak cik akak bagi tips guna kunyit hidup. pon boleh. cuma muka akan kuning sikit..

      harap membantu ye. :) salam

      Delete
    2. Muke de parut jerawat ,, merunsng kn .. bru mule pkai al0e vera .. Nk uat jus dy cmne yek ??

      Delete
    3. blender je aloe vera tu. tak pun awak sapu dan letak je jel dia kt muka. :)

      Delete
    4. Skang niy sy sapu jel2 dy kt muke .. Gtai gak la cket2 .. Engt nk uat jus dy ,, tp xtau .. Nk blender skali gan kulit ke 0r amek isi2 dlm je tuk blender ?? Pkai bpe kli shari ?? Arap dpt mnbntu ..

      Delete
    5. memang akan gatal2 sikit. sbb licha dulu letak kat kaki. nak hilangkan parut jugak la.. kalau nk buat jus dia kan, buangkan kulit. ada sesetengah orang yang minum. :) tapi licha memang tak berani sebab tu tempek kt muka je.

      kalau nak kesan yang lebih cepat, boleh guna vitamin E. serum pon ok. beli dekat Farmasi. tapi jangan beli yang jual sembarangan tu tau. so far alhamdulillah la. Parut jerawat tak de kalau sapu vitamin E sebelum tidur :)

      Delete
  32. 0yeke .. Lau cm tu sy nk uat jus al0e vera tu la .. Tp sy xde cmp0r gan pape vtamin ,, juz blender al0e vera tu then sy sapu kt sluruh muke .. Mse nk blender tu kne cmp0r air ke x ?? Wne parut nye tr0k gak ,, nmpk sgt etam nye .. S0 ase cm x slese .. Hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm.. kalau parut itam tu kan. licha boleh suggest pakai krim untuk parut. :) supaya dpt hilangkan dengan cepat sikit. dan lebih berkesan

      Delete
  33. Vitamin E tu pkai jenama ape ye.hehe..muka sy ni da smakin btambah2 jerawat n parutnya..uhuks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau vitamin E ada bnyak jenis dear. tapi licha pakai yg beli dekat drugstore je --dekat watson/guardian. serum pon ok. sebelum ini licha pakai vitamin E Palmer's. kalau sebelum tidur guna krim vitamin E cosmoderm. yg tu so far ok la.

      Delete
  34. Yg tomato tu.. Kena buat seminggu brapa kali ek ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpulang berapa kerap pon. kalau 3 kali seminggu pon ok.
      takpun sekali seminggu

      Delete
    2. Kalau tomato tu buat hari2 pon boleh ke ?

      Delete
    3. Kalau tomato tu buat hari2 pon boleh ke ?

      Delete
  35. Yg bwng putih 2 kne tmbuk dlu x?kew mcm mne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tumbuk dia akan jadi paste (macam tumbuk cili jadi sambal) pon boleh..
      tapi kalau belah dua, gosok dekat jerawat.
      tapi pedih laa.. :'( hihi

      Delete
  36. Yg aloe vera tu kn , 2 hari sekali atau 2 kali sehari ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung ye. kalau rajin memang boleh buat kerap2.
      sebab tu ada ubat jerawat yang jual dekat farmasi tu kan.
      kalau jenis teruk, kena letak selalu la

      Delete
  37. kak licha, klau bab muke brminyak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello dearie,
      sorryyy tak perasan sangat komen awak ni.
      kalau muka bermnyak ni akak tak berapa tau sangat, :(

      cuma for make up --
      jangan pakai yang oil based, lepastu pakai bedak yang serbuk tu sebagai final touch. ataupun sebagai touch up.

      "maaf, tanya lain jawab lain". T_T'

      Xp nanti akak buat entry ye. Thanks for your question dearie

      Delete
  38. Yg bwang putih tu lps gosok kt muka, nk kena biarkan brp minit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Ika :) bergantung tau. sebab kadang2 orang muka dia jerawat lepas tu kan mcm luka sikit tu. so nanti kalau letak lama2 pedih.
      10 -15 minit pon dah ckup ye

      Delete
  39. Replies
    1. lidah buaya boleh hilangkan merah2 jerawat, dan boleh mencegah dari ada parut :)

      Delete
  40. Replies
    1. lemon tak sure pulak. :( tapi lemon memang bagus utk detox . buang toksin

      Delete
  41. try tgk blog www.magicskincareofficial4u.blogspot.com hari tu beli satu set sbb terpengaruh dengan kawan2 memula tak percaya sebab dah fedup nak pakai produk2 nie..tapi tahan jugak pakai alhamdulillah jerawat lenyap dalam masa seminggu jer..Alhamdulillah ...just nak kongsi sbb paham sangat perasaan bila jerawat mencanak naik

    ReplyDelete
    Replies
    1. jerawat memang tak best kan kalau naik kat muka.
      Especially kalau ada nak pergi memana jumpa orang

      Delete
  42. Penah try gune tomato buat mask..mle2 ase pedih2 skit sbb kulit sy sgt sensitif n tgh pregnant..so mmh nk pakai yg natural je la..ble da kering dlm 30 min..sy basuh muke..muke ase lembut je..ble bngun pg kulit sgt kurg mnyk,da x cm nk goreng pisang da..sy amlkn tiap2 mlm sbb tomato bhn semula jadi.jd asenye xde side effct..Alhamdulillah i cn see d improvemnt on my skin..jz kne rajin la skit nk hncurkn tomato tu mlm2..hehe..jerwt kecut..muke sgt kurg brmnyk..

    De org akn mix putih telur n tomato..tp sy alah telur ..ble mkn je,muke akn naik jerwt nanah..pnh la try sapu kt muke wt mask n naik jerwt nanah esok pagi..so i cnsider i mmg xley mix ngn putih telur sbb mmh da alahn telur..jd gune tomato jela at last..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tomato memang well known source untuk kecantikan. Kalau makan macam tu je pon boleh :)

      Delete
  43. Salam. Saya menjual produk Virgin Coconut Oil (VCO) yang Oasis punya. Boleh menghilangkan parut jerawat, segala PARUT LAMA yg susah nak hilang termasok la chic pox ke semuanyalah, jerawat baru naik pon bole, sbg mosteriser pon boleh and untuk amalan harian di muka. Boleh juga dimakan untuk sembuhkan segala penyakit dalam badan. Yang penting ianya 100% MINYAK KELAPA DARA. Mengandungi vitamin E yang tinggi. Bebas dari sebarang bahan kimia dan juga dadah. Boleh whatsapp sy utk mengetahui lebih lanjut dan melihat sendiri testimoni saya sendiri. Kesan boleh dilihat seawal 5 hari bergantung pada kerajinan awak semua. Whatsapp - 0133574272

    ReplyDelete
  44. Kaedah 'home made' menggunakan organik adalah kaedah yang paling selamat dan berkesan namun perlu sentiasa diamalkan dan biasanya mengambil masa yang agak lama. Yang penting perlu sabar. Sekarang pun minyak Kelapa Dara VCO sgt popular untuk merawat jerawat bagi kaedah tradisional.

    Perkongsian: Tips Jerawat Hilang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul :) saya setuju. Bermacam jenis produk semulajadi yang ada dipasaran sekarang. VCO, Olive Oil, Argan Oil, etc.

      yang penting mesti cari yang original

      Delete
  45. Hmm.. muka sya pula pelik ckit .. sometime law sya ad jerawat toe ...Ap lgy sya picit arr !! At the last jerawt toe btukar jadi hitam ... dah mcm taek lalat pn ad .... Cm na nk hilang kn nie ??

    ReplyDelete
  46. Saya suka cara natural. Tapi kalau dah tak terkawal it must be something with our inner body.
    Nice write up. Jemput datang blog saya ya.

    http://www.momsmilkyway.com/2014/08/hilangkan-jerawat-parut-shaklee-boleh.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu dearie for the link :) surely will visit your blog

      Delete
  47. semua mudah je nak buat..paling senang yg lidah buaya tu..tp nak buat tu kdg malas..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lidah buaya tu tanam dekat depan rumah je. :) hihi.. selamat mencuba ye

      Delete
  48. Assalam
    kalau timun tu ltk stu muka boleh tk? Mcm jadikan mask hehe.. and ade tk petua gunakan minyak zaitun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Timu kalau nak buat mask kena hancurkan dulu. :) boleh jgk. Untuk sejukkan kulit muka.

      Kalau minyak zaitun, memang boleh letak dekat kulit dan rambut. Mungkin kurang sesuai sikit utk org yg kulit jenis bermnyk

      Delete
  49. Slm..sy pakai produk cosmoderm yg ade minyak rosehip tu..baru pkai 3 hari jerawat tumbuh mcm cendawan tumbuh lpas hujan kott..mybe xsesuai ngan kulit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak.. :) licha pernah pakai masa dekat uni dulu. cream vitamin e dia pakai before tidur. tak ada masalah la masa tu. lain orang lain keadaan kulit. :) sama-ada sensitif atau bahan dia kot tak sesuai. keep on searching ye. :)

      Delete
  50. Hai liza..saya pun suka guna petua2 semulajadi ni utk hlgkan jrwt. So far saya dh try masker putih telur and its works for me..anyway thanks for sharing..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. good to hear that dear :) better guna bahan semulajadi kan. hihi..
      thank you singgah ye

      Delete
  51. saya dulu ada jerawat dan parut tapi lepas makan vitamin E semuanya hilang licinnn...

    Alhamdulillahhh..

    Share yang berguna... sangat berguna tapi kalau nak buat selalu macam leceh tu saya amalkan Vitamin e.. telan 1 biji je sebelum tidur...

    boleh lawat blog saya sebelum dan selepas saya ambil Vitamin E

    hanya sekadar share kesan Vitamin E boleh lihat sini

    http://kristalfadilah.blogspot.com/2014/11/3-hari-parut-jerawat-dan-jeragat-hilang.html

    ReplyDelete
  52. Tensen yg buat nek jerawat… lps tu, bertambah2 tensen..bertmbh2 gak la jerawat menempek..stress… eyhhhh..stress lagi..huhuhu…

    Siyes, mmg stress dan sedih kalo muka nek jerawat… petua semulajadi bgus diamalkan..lagi bagus kalau rajin..hehehe

    I tempek vitamin E je kt jerawat..senang dan mudah… (bajet busy kannn… kikikiki)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi :) vitamin E mmg elok untuk kulit kan?.
      licha dulu guna serum dia . ok jgk

      Delete
  53. Dah cuba guna pakai madu. Mmg nampak kesan dia yang parut jerawat ni mula pudar tapi taklah hilang. Kat bahagian pipi yg byk bekas jerawatnya. Geram juga tgk org kulit flawless ni hehe. Any other tips tak mana yg lebih berkesan untuk hilangkann bekas jerawat?

    ReplyDelete
  54. Kalau parut jerawat mcm mana eh? Sesuai dan paling cepat hilang guna apa . Emm parut byk sgt dkt muka ni . Jerawat ada tp tak sbnyk parut dimukaaaa .

    ReplyDelete
  55. Sebelum ni Zaty memang banyak jerawat..jerawat kadang2 masalah dalaman kita gak kan..kadang2 kena buang toksin dalaman kita..sambil2 tu boleh la cuba tips2 di atas ni.. =)

    jemput singgah blog Zaty ye.. zatytiey.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam zaty.

      Tenkiu singgah ye. :) kalau buang toksin tu boleh minun teh tu ye?

      Delete
  56. Kak licha~~
    Tomato tu kene pakai brape kali ?

    Okay itu je
    Sayang kak licha hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekurang2nya seminggu sekali.
      Kalau lagi rajin tiap malam sebelum tidur. Gosok, biarkan sampai kering kemudian cuci .

      . Tenkiu singgah ye

      Delete
  57. Kak liza... cara yg mana paling berkesan eh untuk jerawat yg bru nak tumbuh? And putih telur tu berkesan x untuk jerawat.. please reply kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dear.

      Kalau baru nak tumbuh tu letak krim jerawat pon boleh. Putih telur pon ok jgk.
      Amlkan sekurang2nya seminggu sekali. Kulit akan lebih sihat

      Delete
  58. Bgs info ni..slain gune produk yg halal dan berkhasiat utk jerawat mcsm SET D Shaklee,boleh lh sugest cust gune cara ini..sy pun nk try juga...

    https://m.facebook.com/CeriaShakleeShoppe?ref=bookmark

    ReplyDelete
  59. Tpi kalau x nak bg gatal masa letak aloe vera tu lepas potong kena tebalikkan bebrapa minit..cecair kuning tu getah dia..gatal muka nnti...kalau nk btul2 sebati kena blender lendir dia tu..pastu sapu terus ke muka..Insya-Allah berkesan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi... boleh blend dengan kulit sekali ke... atau ape?

      Delete
  60. awak , kita nak share info manfaat ni kat blog kita boleh? hehe tq !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dear :) boleh je.
      Silakan ye.

      Delete
  61. Kak Liza, nak tnya. Madu ok x kalau dipakai kat muka. kalau stiap hari letak madu ada effect buruk x akak? Ke ada cara tradisonal yang lain akak rasa berkesan selain madu. Harap akak dapat kongsikan. Terima kasih kak. :)

    ReplyDelete
  62. Lepas pakai lidah buaya tu kan , bila sapukan lendir tu kat muka biarkan sahaja mcmtu atau tunggu lendir dia kering bilas balik muka kita ?

    ReplyDelete
  63. Klau guna soda bikarbonat blh hilangkn jerawat ka? X bahaya dkt kulit ka?

    ReplyDelete
  64. Salam.. macam mne nak elakkan dari dapat parut jerawat. Bytheway.. thanks for the info

    ReplyDelete
  65. Hello.. how about readpink acne.i have skins problems. Thanks for the information. Hope that is helping

    ReplyDelete
  66. Hi i'm leena. How? If i use green tomato. Is that ok? Which one is better? The green or red?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello dear :) I am not sure on which one is better. But as long as you use it once a week at least it should be fine.

      Delete
  67. huhuuh...
    nak try jugaklah..
    akak punya kulit jenis degil sama.
    sebab apa degil ? sebab aklau kata ada kesan sebesar kepala ajrum peniti pun akan tinggal kesan hitam di kulit. apatah lagi kat muka yang tiap2 kali period naik jerawat.. stress !!

    ReplyDelete
  68. assalamualaikum . kak licha . saya fadz . sye nk mntk bantuan . kulit saya nih tatau lh ape sbb jdi mcmni . diaa tumbuh jerawat kerap sngt . bila dh hilang , nti diaa tumbuh blik . lepastu dia plk jenis mcm jerawat batu . kadang kadang mcm bengkak kt muka . skit sngt . kawan kawan ckp jgn picit tpi sye tkbole sbb sakit .mcm mne eh kak nk rawat :( tlg saya ;(

    ReplyDelete
  69. Artikelnya bagus dan menarik. Untuk tambah referensi cara menghilangkan jerawat dengan cepat, aman dan efektif silahkan kunjungi http://ogasa10.blogspot.com/2015/07/jerawat-hilang-dalam-2-minggu.html

    ReplyDelete
  70. Artikelnya bagus dan menarik. Untuk tambah referensi cara menghilangkan jerawat dengan cepat, aman dan efektif silahkan kunjungi http://ogasa10.blogspot.com/2015/07/jerawat-hilang-dalam-2-minggu.html

    ReplyDelete

  71. Tips-tips yang boleh diamalkan untuk mencegah pembentukan jerawat atau acne ialah:
    1) Gunakan cecair pelembab untuk mencegah kulit muka daripada kering
    2) Kurangkan penggunaan alat solek
    3) Kerap mencuci muka bagi mencegah pengumpulan minyak
    4) Berhati-hati dengan produk yang kita pakai pada rambut
    5) Melakukan senaman rutin
    6) Elak kulit muka daripada terdedah kepada cahaya matahari terik

    ReplyDelete
  72. Terimakasih atas informasinya karena saya lagi cari informasin tentang cara menghilangkan jerawat secara alami
    .

    ReplyDelete
  73. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  74. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  75. Hai licha. Muka saya ade jerawat n parut. Banyak kali dah tukar produk but still tak hilang. Bukan makin kurang jerawat tapi makin bertambah adelah. Stress em! Jadi saya ingat nak cuba yg aloe vera dan tomato. Boleh ke ea kalau ptg pakai yg aloe vera tuu malam pulak guna yg tomato tuu ?

    ReplyDelete
  76. Hai licha. Muka saya ade jerawat n parut. Banyak kali dah tukar produk but still tak hilang. Bukan makin kurang jerawat tapi makin bertambah adelah. Stress em! Jadi saya ingat nak cuba yg aloe vera dan tomato. Boleh ke ea kalau ptg pakai yg aloe vera tuu malam pulak guna yg tomato tuu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Dear,

      Boleh je kalau nak guna salah satu antara semua bahan tu.
      Dari segi produk, jangan kerap tukar. Dan selalu cuci muka dengan air.

      Pemakanan pun kena jaga jugak dear.

      -licha

      Delete
  77. madu tu madu yang x organik bole ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Madu yg tak organik pon boleh tapi mungkin kesannya kurang berkesan la.

      Delete
  78. Ada satu produk tengah viral sekarang ni. Antara bahan dia adalah asid hyaluronik A yang bantu naikkan balik seri wajah. Bahan ni bukan benda asing pun. Badan kita pun ada bahan ni cuma kuantiti dia semakin sedikit bila kita semakin tua. Ramai dah guna. Dah VIRAL pun... Sebab semua yang guna muka jadi cantik. parut hilang. kulit jadi gebu. Tapi saya pun tak sangka betul menjadi. Kawan2 saya yang kerja di Jeddah ni pun selalu cakap tentang produk ni.Boleh la try kalau nak petua paling senang kan... hehe

    ReplyDelete
  79. waahhh, info yg sangat bermanfaat. saya pun guna bahan semulajadi, sebab takot dengan bahan kimia dlm produk skrg. tapi, saya juga amalkan suppliment shaklee, sbb dia 100% semulajadi, TANPA BAHAN KIMIA. boleh la jenguk2 blog saya, jemput singgah ye :)

    https://ceqfieqa.blogspot.my/2016/06/set-jerawat.html

    ReplyDelete
  80. Saya dah guna aloe vera 3 minggu dah licha tapi kenapa tak hilang lagi bekas luka tu dan warna muka saya sama je tiada perubahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna yg gel atau yg dari pokok tu ya?. Bekas luka tu pulak dah lama ke baru je?. Kalau tak menjadi boleh cuba letak madu

      Delete
  81. part guna bahan dapur mmg saya setuju, jimat dan mudah dapat

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna bahan dapur memang lebih selamat berbanding produk yang dijual di pasaran sebb bukan semua kulit sesuai menggunakannya.

      Mengurangkan risiko sakit kulit pun ya jugak.

      Delete
  82. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  83. Hi. Saya ada bnyk sgt parut jerawat especially kt both pipi. After baca blog ni, saya start guna madu 3/4 kali seminggu. now dh nk msuk 1 bulan. parut still x nmpk mcm pudar tp condition kulit bole rasa lg fresh la. boleh bagi pendapat x patut teruskan dgn madu atau guna yg lain supaya lebih berkesan. and agaknya kalau saya teruskan guna madu, agaknya bila parut betul2 nk hilang ye?

    ReplyDelete
  84. salam dear :) boleh cuba sapukan produk yang menghilangkan parut, contohnya vitamin E. ataupun selang selikan dengan penggunaan tomato.

    Lain bahan mempunyai kesan yang berlainan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok. i'll try use tomato juga. tp madu pon bole hilang parut juga kan?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...