resepi ~ Sexy Chicken Wings

assalamualaikum.. 
selamat datang ke rancangan masak memasak dengan chef licha.

resepi hari ni sangat mudah untuk disediakan dan yang penting,  Murah. 
sedap dan murah, itulah harapan aku tiap kali aku nak masak sesuatu.

tak perlu sembang panjang lebar.. Jadi mari kita lihat bahan2nya.

1. 6 ketul chicken wings 
2. sos barbeku Oriental Jenama Life (6-8 sudu besar)
3. kicap manis (1 sudu besar)
4. sos cili Life (2 sudu besar)

cara-caranya 

bersihkan ayam kemudian rebus dalam air mendidih selama beberapa minit. Jangan lama sangat nanti kepak masak terus.

ni rupa ayam selepas di rebus 

toskan ayam, letak sos barbeku, kicap manis dengan sos cili. gaulkan dan perap selama semalaman di dalam peti sejuk. 

selepas di perap semalaman keluarkan ayam. panaskan ketuhar pada suhu 200- 250 degree celcius. bakar ayam di dalam oven. dalam 15 minit kemudian terbalikkan. cucuk dengan garpu untuk test dah masak ke belum.

itu sahaja. bolehlah di hidang..


nyumm..


p/s:
1. boleh letak madu kalau suka.. kalau nak pedas boleh sprinkle serbuk cili di atas ayam. aku tak suka pedas, so thats it la .. 

2. tak perlu ikut sukatan sangat. sebab aku main agak2 je.. letak sesedap rasa lah. :)



14 comments

  1. sedap nyee.... nyum2.. dh la tngh lapar nie.... huhuhuu

    ReplyDelete
  2. hot sexy chicken neh..hehe..nice sharing dear..boleh la try recipe neh dis weekends.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2.. silakan mencuba.. sure puas hati.. hehe..

      Delete
  3. nyummy!!
    tak nak buat, tapi nak order je dari
    sis licha bole?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. boleh je dear.. kalau duduk dekat boleh la. if nak pos takut t posmen yang makan :P

      Delete
  4. huaaaaaaaaaaa sedapnyaaaa... nak juga!!!!

    ReplyDelete