tips ~ putihkan gigi senyuman berseri

hye.

maafkan aku jarang post sebab super duper hectic life minggu ni.
salahkan test, kuiz, research semua tu . :P

senyuman berseri bermula dengan gigi yang putih dan cantik.
betul tak?.
kalau gigi kau kuning gila senyum koyak mulut pun
masih nampak kureng. jadi aku bercadang nak share tips yang aku google sebelum ni.


1. soda bikarbonat
sebelum gosok gigi seperti biasa, gosok dahlulu soda bikarbonat (serbuk penaik) dekat gigi. 
kemudian kumur, barulah gosok gigi.. nanti naik la seri gigi korang  

2. strawberry 
cara paling mudah ialah makan begitu sahaja tapi ada jugak yang cakap, 
lumurkan soda bikarbonat dekat strawberry kemudian gosok pada gigi.

3. lemon dan garam
campur garam dengan lemon kemudian sapu pada gigi. Ianya  mampu menghilangkan karat2 
makanan. 

4. arang.
tumbuk arang kemudian gosok pada gigi. sejujurnya aku tak pernah buat lagi lah 
sebab bila terbayang gigi menjadi hitam legam aku tak sanggup nak buat. 

5. daun salam. 
agaknya ini petua tradisional kot. daun salam pun aku tak tau rupa dia macam mana.
so, no comment.

6. biji asam jawa
goreng biji tanpa minyak. bila tengok dah nak hitam, angkat.
tumbuk sehingga halus. kemudian lumur pada gigi. 

kalau rajin diamalkan, begini lah jadinya.

jadi siapa penah try?
share la skit pengalaman tuh :P .

tu sje. tenkiu.

tips * cantik pakai eyeliner


hye. 
macam mana nak pakai eyeliner dengan comot cantik? 

sebelum tu, mari kita kenal jenis2 eyeliner:
~pensil
~liquid
~gel

eyeliner pun ada jugak yang waterproof, smudgeproof and non-waterproof. 
kalau yang mencair bila menangis, itu non-waterproof.

untuk beginner,
dicadangkan guna eyeliner jenis pensil dulu. ini kerana jenis  liquid & gel senang comot
sebab tangan korang akan terketar2 bila nak wat garisan. Trust me!.. hehe.

eyeliner boleh dipakai dengan pelbagai jenis gaya. 
boleh la tengok gambar di bawah ni. jadi rajin kan diri buat kat rumah, sebab 
practice made perfect..



kalau pergi kelas, aku suka guna jenis pensil pakai bahagian atas je. 
nampak lebih natural, color pulak aku amik brown. 
black nampak garang. -__- 

untuk buat smokey eyes macam ni, kalau tak de berus
cotton bud pun boleh digunakan asalkan menjadi.



winged eyeliner ni ramai retis pakai masa karpet merah
contohnya, Angelina Jolie. 

*kalau kehabisan eyeshadow, lukis garis tebal2 bahagian atas, kemudian gosok dengan berus (aku guna jari).. kemudian guna liquid eyeliner buat garisan baru. 

*kalau nak effect mata BESAR, guna white-inked eyeliner. (kaler putih).
lukiskan betul2 dikelopak mata bahagian bawah. 

itu saja, harap membantu :)

istanbul aku datang

hye ..

sabtu lepas aku pergi tengok wayang. 
jadi aku nak share sikit ngan korang suma pasal cerita tu...


hahh.. ini dia. 


secara ringkas, cerita ni pasal Dian (Lisa) yang sanggup ke Turki  Istanbul demi
mencapai cita2 nya, iaitu menjadi tunang kepada Azad (Tomok). 
macam2 la yang terjadi masa dia di sana,  
sampaikan dia ditipu dan terpaksa tinggal serumah dengan Beto (i forgot his name, sorry). 

penamat cerita ni rasa nya tak perlulah aku ceritakan, nanti tak best pulak so bagi chance untuk korang suma tengok sendiri kat panggung. bayar RM9 seorang. haha. 


dari mula sampai la habis , tak de 1 pun time aku rasa bosan. 
semuanya kelakar and Lisa is sooo cute.

pakai helmet takde visor pun boleh lagi nampak stylo.. haha.
naik ngan sapa? tutt.. 

sebab aku jarang layan movie Melayu, jadi aku rasa cerita ni memang best.. 
and so sweetttt.. 


ok, dah tu je..
bye ..

tips ~ cara pakai perfume

hye semua.

kalau dah namanya perempuan, mestilah kena wangi 
betul tak?.. :
jadi cadangnya hari ni nak kongsi tips pakai perfume bagi tahan lama .

i wish i could have all this. 


1. kalau kita nak bagi perfume/ minyak wangi yang dipakai tahan lama,
sapu/ spray kat 3 tempat ni:

- pergelangan tangan (nadi)
-leher
-belakang telinga 
 bahagian badan yang lain tidak digalakkan sebab bau tu akan rosak apabila bercampur dengan bau peluh.

2. kalau boleh, jangan spray terus ke baju. (ni aku pun selalu buat !) .hee.. . 
perfume seharusnya di sembur pada badan yang lembab contohnya selepas mandi.
hakikatnya bau wangi tu cuma lah sekejap, lama-lama baju anda yang akan rosak .

3. pakai perfume dengan losyen dan gel mandian. ni pun adalah 1 cara lain bagi memastikan perfume dipakai tahan lama. tapi janganlah perfume dior, losyen nivea, mandian lulur mustika ratu. semuanya haruslah sama.


4. pakai perfume original. (=_=')  tak payah explain kot?..

~cara nak mengenalpasti perfume ori 

Dengan cara menggoncangkan botol tu kemudian perhatikan buih2 dia. kalau buih tu cepat hilang, maksudnya yang tu TIDAK original. 
original lah perfume itu jikalau banyak buih dan lambat hilang. 

sekian. 


p/s : boley share perfume apa kegemaran korang? thanks.

this is my favorito. 

rempah lawan kanser

hye.

aku nak kongsi sikit info pasal kanser. 
sebenarnya, ada banyak jenis makanan, buah2an yang boleh 
membantu mencegah kanser.. 

as the saying "prevention is better than cure" , 
kenapa tidak kita cuba untuk mengelak dari terkena? 
antara jalannya ialah melalui rempah yang di masukkan kedalam makanan..

jadi, sila rujuk gambar di bawah.. 


dah tau ?.. hm.. bagus2..

so, thats it. 
byeee...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...