tips ~ putihkan gigi senyuman berseri

hye.

maafkan aku jarang post sebab super duper hectic life minggu ni.
salahkan test, kuiz, research semua tu . :P

senyuman berseri bermula dengan gigi yang putih dan cantik.
betul tak?.
kalau gigi kau kuning gila senyum koyak mulut pun
masih nampak kureng. jadi aku bercadang nak share tips yang aku google sebelum ni.


1. soda bikarbonat
sebelum gosok gigi seperti biasa, gosok dahlulu soda bikarbonat (serbuk penaik) dekat gigi. 
kemudian kumur, barulah gosok gigi.. nanti naik la seri gigi korang  

2. strawberry 
cara paling mudah ialah makan begitu sahaja tapi ada jugak yang cakap, 
lumurkan soda bikarbonat dekat strawberry kemudian gosok pada gigi.

3. lemon dan garam
campur garam dengan lemon kemudian sapu pada gigi. Ianya  mampu menghilangkan karat2 
makanan. 

4. arang.
tumbuk arang kemudian gosok pada gigi. sejujurnya aku tak pernah buat lagi lah 
sebab bila terbayang gigi menjadi hitam legam aku tak sanggup nak buat. 

5. daun salam. 
agaknya ini petua tradisional kot. daun salam pun aku tak tau rupa dia macam mana.
so, no comment.

6. biji asam jawa
goreng biji tanpa minyak. bila tengok dah nak hitam, angkat.
tumbuk sehingga halus. kemudian lumur pada gigi. 

kalau rajin diamalkan, begini lah jadinya.

jadi siapa penah try?
share la skit pengalaman tuh :P .

tu sje. tenkiu.

20 comments

  1. Tak pernah try satu pun dekat atas ny, hee^_^ Nanti nak try lah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alia.. sama la. cuma garam je selalu.. hehe.

      Delete
  2. Tak pernah try semua , in shaa allah nak try satu hari nanti :DDD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. nnti dah putih silau pulak xo

      Delete
  3. klu soda bikarbonat snggup lgi..
    klu arang x sggp lgi..
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. hitam sangat. tengok pun takut..

      Delete
  4. Replies
    1. mummy, thanks.. boleh la try. jimat skit cost. hehe

      Delete
  5. Salam, nama saya sebenarnya bukan Azlan,nama saya adalah Akmal dan Razlan tu adalah nama ayah saya. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. my bad so sorry.. ok, akmal. tenkiu for da correction.. hehe.. shy :P

      Delete
  6. wahhh...teringin nk try la pulok.hahhaa
    part strawberi 2 best!konpem diamalkn slalu ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela kan? murah.. tapi strawberry tu yang mahal skit.. :)

      Delete
  7. bji asam jawa tu ok kot nk try .
    kalau arang tu ..
    hahaha..

    ReplyDelete
  8. saya selalu amalkan yang garam dan soda bikarbonat tu.memang berkesan.gigi jadi putih dan naik seri. ubat gigi gunalah optic white pasti bertambah putih gigi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. tenkiu dear for the recommendation.. i akan try :)

      Delete
  9. mcm best. bolehla try nanti ^^,

    ReplyDelete
  10. betul ke boleh jadi? nak cubalah nanti..

    www.shakroil.com

    ReplyDelete