tips * cantik pakai eyeliner


hye. 
macam mana nak pakai eyeliner dengan comot cantik? 

sebelum tu, mari kita kenal jenis2 eyeliner:
~pensil
~liquid
~gel

eyeliner pun ada jugak yang waterproof, smudgeproof and non-waterproof. 
kalau yang mencair bila menangis, itu non-waterproof.

untuk beginner,
dicadangkan guna eyeliner jenis pensil dulu. ini kerana jenis  liquid & gel senang comot
sebab tangan korang akan terketar2 bila nak wat garisan. Trust me!.. hehe.

eyeliner boleh dipakai dengan pelbagai jenis gaya. 
boleh la tengok gambar di bawah ni. jadi rajin kan diri buat kat rumah, sebab 
practice made perfect..



kalau pergi kelas, aku suka guna jenis pensil pakai bahagian atas je. 
nampak lebih natural, color pulak aku amik brown. 
black nampak garang. -__- 

untuk buat smokey eyes macam ni, kalau tak de berus
cotton bud pun boleh digunakan asalkan menjadi.



winged eyeliner ni ramai retis pakai masa karpet merah
contohnya, Angelina Jolie. 

*kalau kehabisan eyeshadow, lukis garis tebal2 bahagian atas, kemudian gosok dengan berus (aku guna jari).. kemudian guna liquid eyeliner buat garisan baru. 

*kalau nak effect mata BESAR, guna white-inked eyeliner. (kaler putih).
lukiskan betul2 dikelopak mata bahagian bawah. 

itu saja, harap membantu :)

17 comments

  1. agreed on the beginner better pakai pensel dr likuid..pernah jumpa awek yang mata dia nmpak comot maybe sebab pengunaan eyeliner jenis likuid kot..macam baru lepas kena tumbk ngan bf...hahaha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. kelaka la awk ni :)
      yup. pensil lgi sng. n bettr play safe..

      Delete
  2. xble pakai eyeliner nnti mata nmpk lgi sepet + muka nmpk garang.. wuaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah if kena gy boleh npk besar n comel :)

      Delete
  3. tips yg mnarik..
    sy mmg x pndai nk pkai eyeliner ni.hahaha

    ReplyDelete
  4. nina suka pakai! garang la bagus.. selalu pakai hitam :)

    ReplyDelete